Как да научим кучето да лае по команда

куче Снимка: iStock

М оже би сте си задавали този въпрос, ако домашният ви любимец е една идея по-гласовит, отколкото вие (и вашите съседи, бъдете сигурни!) бихте искали? Да научите кучето си да лае по команда не е само забавен трик, който вашият космат приятел може да усвои, но може да помогне за по-спокойното ви съвместно съжителство. Дали обаче е възможно? И как да го направим?

кучеСнимка: iStock

Очарованието на тихите игри

Когато тренирате домашния си любимец да лае по команда, вие го учите и на обратното – да бъде тих в определени ситуации. В дългосрочен аспект това позволява на вашето куче да знае кога е подходящо да „отпусне“ красивия си глас и кога – това не е желателно. 

Двете неща са тясно свързани. За това и

Dogsandcats.bg

преди да започнете да учите вашия космат приятел кога и как да лае по команда, по-важният аспект, предшестващ този трик е способността му да седи тихо и мирно. Необходимо е животното да овладее това, преди да се научи и да ви слуша що се отнася до лая. 

Както може би вече си представихте, трудната част е да научите едно гласовито животинче да бъде спокойно и да не вдига шум. Не звучи лесно, но е постижимо. От друга страна, ако отглеждате тихо четириного, може да се наложи обратното – да създадете ситуация, в която то да лае, за да може след това да го възнаградите за мълчанието. Така или иначе, от решаващо значение за вашия космат приятел е да разбере, че ще получи лакомство и похвала, когато не издава звук. 

кучеСнимка: iStock

Как да подходим?

Добър начин да започнете с дресурата е да накарате приятел или член на семейството ви да позвъни на звънеца/почука на външната врата на дома ви. За повечето кучета, независимо дали са по-шумни или мълчаливи, това е момент, в който излайват поне един-два пъти. Изчакайте вашето куче да замълчи, а след това го наградете с лакомство. Започнете да включвате и дума, която вашият четириног другар ще асоциира с мълчание като „тихо“ или „мирно“, например.

Необходимо е да практикувате тази команда, докато домашният ви любимец я схване. Може да отнеме от няколко дни до седмица, две. Независимо от периода, помнете – разбирането на „тишината“ е ключът към научаването на животното да лае по команда.

кучеСнимка: iStock

Лай по команда

Когато вашето кученце е усвоило способността да пази тишина и да мълчи по команда, можете да пристъпите и към останалата част от дресурата. Няма как да научите едно животно как да лае по команда, без да можете да го накарате да замълчи по ваше искане. 

Тренирането на лай по команда прилича на обучението по мълчание. Какво имаме предвид? Отново трябва да създадете ситуация, в която вашият домашен любимец лае по нещо. Това става най-лесно с помощта на партньор, който да почука/позвъни на вратата ви. Различното обаче следва – когато вашият домашен любимец започне да лае, тогава го наградете.

кучеСнимка: iStock

Постепенно започнете да включвате команда по ваш избор, която да се отнася до лая по ваше искане, след което награждавайте кучето си с лакомства само тогава, когато последва командата. Обърквания, неминуемо ще има. Когато това се случи – направете почивка от дресурата за лай по команда и се върнете крачка назад към тази за тишина.

Понякога, ако животното е още малко, многото и различни команди могат да го претоварят и то да не разбере веднага какво се иска от него. Не се карайте, не повишавайте тон и не наказвайте – бъдете последователни, редувайте командите, докато четириногото се ориентира кога и какво да прави, за да получи вашето одобрение и, разбира се, желаното лакомство.

И не на последно място – помнете, че практиката затвърждава всяко обучение. Това се отнася дори за най-простите и лесни наглед команди. Бъдете последователни и практикувайте наученото с косматия ви другар всеки ден, докато всичко за него стане толкова лесно, че го прави без дори да се замисли.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

10 правила на етикет, когато отиваме на гости с кучето си

Всички кучета ли подлежат на дресура

Как наказанието влияе върху поведението на кучето

Виж още