Как да научим кучето си да се изхожда на едно място

куче изхождане Снимка: iStock

П очистването на кучешки изпражнения от двора е необходимо, но и недотам приятно занимание. А ако разполагате с по-голямо пространство, може да бъде досадно да обикаляте и да търсите всяко място, където домашният ви любимец е ходил до тоалетна.

Добрата новина е, че с малко обучение можете лесно да накарате кучето си да се изхожда на едно място в двора ви. Това може да улесни намирането и почистването на екскрементите му. А и е отличен начин да научите питомеца си на нещо ново и полезно! 

куче изпражненияСнимка: iStock

6 стъпки как да накарате кучето си да ходи по голяма нужда на едно място

  • Изберете идеалното място

Първата стъпка е да решите в коя част от двора си искате кучето ви да върши работите си. Уверете се, че това не е твърде далеч от входната врата (ако не искате да вървите по-дълго всеки път). Щом се спрете на локация, съберете колкото се може повече от изпражненията на питомеца си от другите части на двора си. Така ще му попречите да проследи отново миризмата до тези места. След това сложете купчината на мястото, което сте избрали.

Dogsandcats.bg
  • Заведете кучето си на мястото

Следващата стъпка е да заведете кучето си до мястото, където искате да свикне да върши нуждите си. Първите няколко пъти нека да е на повод, за да го насочите. За прекалено буйни, игриви или упорити четириноги може да се наложи разходката да се случва на каишка известно време, докато се научат да ходят до тоалетна на едно и също място.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Използвайте вербални команди

След като заведете кучето си до избраното място, използвайте устни команди, за да го насърчите да свърши нуждите си. Бъдете търпеливи, може да отнеме известно време, докато животното свикне с напътствията ви. Не забравяйте да го поощрите и с лакомства.

  • Оставете кучето си да подуши наоколо

Позволете на кучето си да подуши района, докато намери купчината изпражнения, които сте оставили там. След като разпознае миризмата си, е по-вероятно то само да се насочи натам. Отново, включете вербални команди и поощрения, щом животното започне да се ориентира.

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Не се карайте

Направете всичко възможно, за да сведете до минимум разсейването по време на това обучение. Имайте предвид, че дори и без това, може да отнеме известно време на кучето ви да разбере какво се иска от него. Не се карайте и не повишавайте тон на домашния си любимец, че е отишъл до тоалетна другаде. Вместо това, просто не го хвалете, не му давайте и лакомства. 

  • Почистете изпражненията

Важно е да поддържате двора и мястото, където сте предвидили домашния любимец да върши нуждите си, възможно най-чисти. Така ще го насърчите да продължава да ходи там. Ако питомецът ви все пак отиде до тоалетна някъде другаде из двора ви, не забравяйте да почистите след него, по възможност незабавно, за да не може да усети миризмата следващия път и да се насочи натам.

куче изхожданеСнимка: iStock

Обучението на кучето ви да ходи по голяма нужда на едно и също място несъмнено е възможно. Въпреки това, колко лесно и бързо ще се случи, зависи от методите на обучение, които използвате, както и от това колко последователни сте при прилагането им. На някои четириноги им отнема по-малко време, отколкото на други. Но се надяваме, че следването на указанията по-горе ще направи тази задача по-лесна и постижима.

Вижте още: 

Защо изпражненията на кучето изглеждат така, сякаш в тях има ориз?

 

Виж още