Защо изпражненията на кучето изглеждат така, сякаш в тях има ориз?

куче паразити Снимка: iStock

Т оку-що сте открили малки подобни на ориз сегменти в изпражненията на вашето куче и се чудите какво представляват? И тъй като скоро не сте давали на домашния си любимец да хапва ориз, съвсем логично е да се озадачите откъде са се появили те. А като добавка, за да станат нещата още по-обезпокоителни, след по-внимателно вглеждане в тях забелязвате, че тези малки сегменти, подобни на зрънца, се движат леко. Тук идва и моментът на паниката, свързана с опасения за здравето на вашето куче. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме по-подробно някои от възможните обяснения за тази озадачаваща аномалия. Разбира се, това в никакъв случай не изключва консултация с ветеринарния ви лекар.

Наличие на тении

Ако изпражненията на домашния ви любимец изглеждат така, сякаш в тях има ориз, вероятно виждате тения. Всъщност, за да бъдем по-коректни, не тения, а сегменти от нея, известни още като проглотиди или основно яйчни торбички. 

Dogsandcats.bg

Действителната тения, тъй като по същество това е вътрешен паразит, живее в тънките черва на кучето, където се развива, прикрепяйки се към чревната му лигавица. Тези опортюнистични паразити се хранят с храната и поемат от хранителните вещества, които животните поглъщат.

куче паразитиСнимка: iStock

Тениите изглеждат като дълги, плоски червеи, които са съставени от няколко сегмента, които съдържат репродуктивни органи и яйца. Когато тенията узрее, тя започва да произвежда все повече и повече сегменти, които се изхвърлят чрез изпражненията на кучето. И тъй като знаем, че четириногите понякога имат склонност да консумират отпадъците на себеподобните си, то яйцата на тенията лесно могат да бъдат погълнати от друг домашен любимец. Сдобили се с нов гостоприемник, цикълът продължава…

Как изглеждат тениите в кучешките изпражнения?

Прясно изхвърлените тении могат да изглеждат леко влажни, бели или белезникави на цвят, с формата на зрънца ориз, които изглеждат леко еластични или гъвкави. След известно време те изсъхват и се свиват, което ги прави да изглеждат по-твърди, наподобяващи повече сусамови семена или семки на краставица.

куче изпражненияСнимка: iStock

Как се диагностицират и лекуват тениите?

Разпознаването на кучешката тения не е сложна процедура и обикновено се прави, когато на ветеринарния лекар се предостави проба от изпражненията на кучето. Ако има наличие на тения, специалистът ще предпише медикаменти за унищожаването на паразита.

Как кучетата получават тения?

Най-често това се случва чрез поглъщане на междинния гостоприемник на тенията, обикновено заразена бълха или гризач. След като се озоват в организма на животното, ларвите започват да се развиват във възрастна тения, която започва да отделя яйца чрез изпражненията на кучето. 

куче изпражненияСнимка: iStock

За да се предотврати повтарянето на цикъла отново и отново, важно е да обезпаразитявате редовно домашния си любимец – вътрешно и външно, както и да предприемете своевременно стъпки, за да се справите с всички бълхи (ако кучето ви има такива).

Вижте още: бълхи

Каква още може да е причината изпражненията на кучето да изглеждат така, сякаш в тях има ориз?

Тениите може да не са единствената причина за наличието на подобни на ориз зърна в изпражненията на кучето. Може да има и няколко други виновници, нека ги разгледаме.

Наличие на личинки

Ако се случи да не сте събрали изпражненията на домашния си любимец в двора и те са престояли няколко дни, то може да забележите в тях неща, приличащи на бял ориз. Това са червеи, но бъдете спокойни – не са паразити, произхождащо от вашето куче. Това най-вероятно са яйцата на мухи, които след време се превръщат в личинки.

Наличие на несмляна храна в изпражненията на вашето куче

В някои случаи може да се касае за истински ориз, който животното по някаква причина не е успяло да усвои добре. Това обаче се случва много рядко. 

куче паразитиСнимка: iStock

Забележка: Тази статия е точна и вярна, доколкото фактите в нея са известни на автора й. Не е предназначена да замести диагноза, прогноза, лечение или официален съвет от ветеринарен лекар. 

Виж още