Как да научите кучето си да сяда, без значение къде се намирате

куче седене Снимка: iStock

Д а научите кучето си да сяда, независимо къде се намирате и какви са нивата на разсейване, е умение, което ще е полезно за цял живот – както за вас, така и за четириногия ви другар. 

Обучението е процес, който започва у дома

Тренирането и усвояването на различни команди при четириногите ни другари не е събитие, а процес. Той протича по различен начин за всяко куче, изисква повторения и известна подготовка, за да се гарантира надеждност, пишат от PetMD. 

Кучетата се чувстват най-удобно в собствения си дом, със семейството си. Ето защо, най-добре е да започнете дресурата именно на познат терен, като е добре всички членове на домакинството ви да участват в него.

куче седенеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да научите кучето си да сяда по команда 

Като начало, важно е да знаете, че командата за сядане е лесна за усвояване от повечето четириноги, тъй като се явява естествено поведение. За това и като начало можете да маркирате момента, в който животното сяда по собствена воля с избрана от вас насърчителна дума като „браво“ или отчетлив звук (кликер за обучение на четириноги, например), а след това незабавно да го възнаградите с лакомство. 

След като маркирате няколко пъти поведението, което искате да поощрите, можете да ускорите процеса. За целта следвайте простата схема: 

  1. Реплика/команда
  2. Примамка
  3. Отговор
  4. Награда

куче седенеСнимка: iStock

Нека разгледаме заедно как точно работи тя:

  • Реплика/команда

Кучетата се учат предимно чрез езика на тялото ни, още преди да изречем гласов сигнал. За това е важно да сте концентрирани и спокойни – ако излъчването ви предполага нещо различно или непоследователно от гласовия ви сигнал, то естествено ще се обърка. 

Важно е словесната реплика да не прехожда самото действие, а обратно. 

  • Примамка

Примамката е обещанието за награда. В конкретния случай – използваме лакомство, любимо на домашния ни любимец. Важно е да използвате примамката само първите един-два пъти и да я премахнете от уравнението възможно най-скоро. Ако продължите да я използвате след първите няколко повторения, това може да накара косматия ви другар да реагира само на храна в ръката ви. И тогава примамката автоматично се превръща в подкуп. 

куче седенеСнимка: iStock

  • Отговор

Това е нашата реакция, реплика, с която комуникираме с кучето и маркираме точния момент от време, за който то получава наградата. „Да“, „Точно така“ или „Браво“ – това са възможните реплики, които действат като моментна снимка, обхващайки поведението, върху което искаме да акцентираме. Или с други думи – точният момент, в който нашето куче направи нещо правилно. 

  • Награда

Използването на хранителни награди е ефективно не с цел подкупване, а за възнаграждаване на кучето веднага след извършване на желаното поведение. Можете да използвате различни награди като играчки, галене, похвали и други предмети, разбира се, но храната е най-ефективният и ефикасен начин да започнете обучението, поне при повечето четириноги. 

След като овладеете сядането в домашна среда, можете да започнете да усъвършенствате уменията, увереността и концентрацията на кучето си, като постепенно и методично преминете към нова, различна обстановка. Въвеждайте бавно нови стимули, продължителност и разстояние, включвайте и повече разсейване. 

куче седенеСнимка: iStock

Имайте предвид, че разсейването идва в различни форми. Те могат да бъдат очевидни като минаващи хора или силни звуци, или да са неща, недоловими за нас, като специфични аромати.

Винаги подхождайте към тренировките концентрирано и спокойно – ако бързате или трябва да свършите нещо, то по-добре пропуснете.

Практикувайте и в различни ситуации и обстановка – седене в парк, градския транспорт или ресторант, например. 

Практикуването на каквото и да е поведение по прогресивен методичен начин ще ви осигури стабилно изпълнение във всяка среда, независимо от разсейването.Седенето е едно от основните поведения, които помагат на кучето и стопанина му да живеят в хармония. 

Вижте още: 

Как да научим кучето да носи предмети

Как да научите кучето си да идва при повикване

Виж още