Как да научите кучето си да идва при повикване

кученце Снимка: iStock

Д а научите кучето си да идва при вас, когато го повикате, е съществена част от правилното обучение на животното. Това е и една от основните команди, които домашният ви любимец може да усвои сравнително бързо и лесно. Всъщност – можете да научите четириногото да идва, когато бъде повикано веднага, щом научи името си. 

Вижте още: Как да научим кученцето как се казва

Тази команда, освен че ще ви помогне на държите под контрол косматия си приятел, като същевременно му позволите свобода без повод от време на време и на подходящите места, ще ви осигури и спокойствие, свързано с по-голямата му безопасност.

Как да обучите кучето си чрез метода на положителното подсилване

  • Планирайте кратки обучителни сесии

Тренирането на кучето ви да идва при вас, щом го повикате, е доста просто. Но на някои домашни любимци им отнема повече време, отколкото на други, за да го усвоят. Способността на четириногото да научи командата за повикване до голяма степен зависи от това до колко дълго успеете да задържите вниманието му. Влияние оказва и факторът разсейване. 

Dogsandcats.bg

Най-добър ефект бихте постигнали ако направите тренировките редовни - поне три пъти седмично, но кратки – между 5 до 15 минути, но не повече от два пъти на ден. 

  • Избягвайте разсейването

Въпреки че домашният ви любимец ще трябва да се научи да филтрира някои разсейващи фактори, не се препоръчва поне в началото дресурата да се случва в среда, в която животното ще бъде свърхстимулирано от твърде много шумове и миризми. 

кученцеСнимка: iStock

В идеалния случай – намерете някое спокойно място в близкия парк, следобед, когато няма толкова други стопани с домашни любимци и започнете обучението там.

  • Използвайте лакомства

В началото на обучението можете да използвате любимата играчка или предпочитаните от косматия ви приятел лакомства, които да ви помогнат при тренировките. Как да процедирате?

Вдигнете избрания предмет (кокалче, топка, бисквитка), след което кажете името на кучето си, последвано от командата „Ела!“ с ясен, леко ентусиазиран и приповдигнат тон. Ако е необходимо – направете някои движения като потупване на коленете или отстъпване назад за подсилване на ефекта. Веднага щом четириногото дойде при вас – наградете го, а след това го похвалете щедро. 

  • Не преследвайте кучето си

Никога не бягайте след домашния си любимец, ако той се разсее по време на тренировка. Това ще обърка кучето и ще превърне обучението в игра. Опитайте се да го върнете при себе си, като извикате името му, а след това – да се затичате в срещуположна посока. Вероятно е косматият ви приятел да тръгне след вас – щом ви достигне, похвалете го и го наградете с лакомство. 

Проблеми и доказване на поведението

За да сте сигурни, че домашният ви любимец е усвоил командата, трябва да я повторите поне пет или шест пъти, като постепенно се местите на различни части в дома си или на открито. 

Плавно увеличавайте разстоянието между себе си и животното. Ако сте започнали обучението на повод, можете да продължите да го практикуване без каишка – но само на закрито или в оградени зони.

Бавно изключете от тренировката играчките и лакомствата като акцентирате върху похвалите. Вашият домашен любимец трябва да свикне да идва при вас без да очаква нещо в замяна. В реалния свят може да му се наложи да изпълни командата ви, но да няма какво да му дадете освен похвала. 

кученцеСнимка: pixabay.com

Полезни съвети как да научите кучето си да идва, когато го извикате

  • Никога не използвайте командата за викане с ядосан или разочарован тон на гласа си. Искате животното да има положителна асоциация, нали?
  • Ако вашето куче не дойде при вас в началото, може да се наложи да намалите разстоянието помежду ви, за да сте сигурни, че то знае какво искате да направи. Ако не реагира отново - може да се наложи да направите наградата по-ценна – като скърцаща играчка или специално лакомство. Вариант е и леко да дръпнете каишката, за да насърчите домашния си любимец.
  • Ако се ядосате или усетите, че кучето ви се отегчава – прекратете тренировката.

 

Вижте още:

Да научим малкото куче да ходи на пелени

Как да спрем кученцето да се изпуска, щом е развълнувано

 

Виж още