Как да обезопасим дома за кучето си

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали ви предстои да отворите дома и сърцето си за малко кученце, което сте избрали от развъдник или току-що сте осиновили по-възрастно животно от приют, важно е да предприемете някои стъпки, за да обезопасите дома си, преди животното да пристъпи прага ви. Създаването на сигурно и безопасно място ще ви помогне да сте по-спокойни, когато се налага да оставите питомеца си сам. Бързаме да ви успокоим – звучи като трудоемък процес, който изисква много работа, но всъщност всичко, което е необходимо да направите, е да следвате няколко прости стъпки. Нека ги разгледаме заедно.

кучеСнимка: iStock

  • Обезопасете двора си

Едно от първите места, които трябва да защитите, е двора на къщата ви (ако разполагате с такъв). Проверете оградата и огледайте за други възможни пролуки, откъдето животното може да се провре и които ще му позволят да избяга. Отделете време и разгледайте добре навсякъде, защото по този начин ще предотвратите сериозни злополуки, свързани с бягството на косматия ви другар на оживена улица или в нечий съседски двор.  

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разходете се по целия периметър на двора си и проверете за всякакви възможни маршрути, които може да послужат като отправна точка за бягство на питомеца ви. Копаещите кучета могат да превърнат дори малка дупка в по-голяма, при това – без дори да забележите! Умните домашни любимци пък, могат да се проврат през малък отвор в оградата, огъвайки тялото си по начин, който дори не сте си представяли, че е във възможностите им. 

Освен за възможности за бягство, обезопасете двора си и срещу потенциално токсични и вредни растения, които любопитното или авантюристично настроено животно може да реши да опита. 

  • Защитете мебелите и вещите си

Защитете мебелите, които не искате да бъдат съсипани или сдъвкани, с помощта на калъфи или одеяла, които лесно можете да свалите и изперете. Можете да ограничите достъпа на животното до някои от стаите в дома си, където предпочитате да не ходи.  

куче диванСнимка: iStock

Всичко, което потенциално може да привлече вниманието на питомеца ви, трябва да се съхранява на недостъпно за животното място. Ако имате ценности като бижута, които могат да бъдат погълнати, или скъпи обувки, дръжте ги поставени в защитен гардероб или чекмедже – отново, извън обсега на питомеца си. 

  • Направете му безопасно кътче за спане

След като защитите вещите и имуществото си, помислете да създадете безопасно място, на което домашният ви любимец да може да се отпусне при нужда. Спокойната, тиха стая, без течение или разсейване е чудесен избор. Поставете кучешкото легло в някой от ъглите в нея, като се уверите, че животното има непрекъснат достъп до паничката си с вода. Добавете към уютното кътче на косматия си другар няколко играчки, одеяло, а защо не и някоя стара ваша дреха, пропила от аромата ви. 

кучеСнимка: iStock

За да предотвратите инциденти...

Има още няколко неща, които можете да направите, за да обезопасите дома си и защитите домашния си любимец, докато прекарва време сам в него. 

Уверете се, че съхранявате всички почистващи препарати, лекарства и други химикали в заключен шкаф. Ако любопитството на четириногия ви другар често го отвежда до кофата за боклук – помислете къде да я поставите така, че животното да няма достъп до нея. Полезен трик: приклекнете и слезте до нивото на домашния си любимец, след което се раздвижете, за да потърсите проблемните зони, които ще се изпречат пред погледа ви (му). 

кучеСнимка: iStock

Знаем, че едва ли е най-забавната част, свързана с отглеждането на кучето ви, но ако отделите време, за да превърнете дома си в безопасно за животното място, то можете да сте напълно спокойни, знаейки, че питомецът ви ще бъде защитен и щастлив. 

 

 

Виж още