Как да обучим бездомно куче на хигиенни навици

бездомно куче Снимка: iStock

О синовяването на бездомно куче е едно от най-благородните и възнаграждаващи неща, които можете да направите! За това – приемете нашите искрени поздравления за решението ви. Що се отнася до грижите и обучението на тези четириноги обаче, има някои неща, които е добре да имате предвид. 

Когато започнете да тренирате бездомно куче, едно от най-важните неща, които трябва да приемете още от самото начало е, че това животно няма опит.

Нито с правилното елиминиране, нито с останалите правила, с които неговите връстници може би вече са свикнали. За това е важно да започнете търпеливо от самото начало – точно, както бихте направилис едно кутре, например. 

Dogsandcats.bg

бездомно кучеСнимка: iStock

Бездомните кучета вероятно никога не са били обучавани вкъщи, за това и може на животното да му е необходимо малко време, за да се аклиматизира да спи и да прекарва толкова време на закрито. С редовни излизания за тоалетна, положително подсилване и постоянно наблюдение обаче, четириногото скоро ще разбере как и къде е правилно да върши нуждите си. 

Създайте редовен график

Хранете новия си домашен любимец по график, така че да елиминира по едно и също време всеки ден. Последователността в часовете за закуска/вечеря ще увери животното, че редовно ще има храна – нещо, което то не е приемало за даденост на улицата.

В началото е добре да правите по-чести разходки – поне по 3-4 пъти на ден, препоръчват от Американското дружество за предотвратяване на жестокостта над животните. Винаги извеждайте четириногото, за да свърши нуждите си първо сутрин, а след това и преди лягане – вечер. Няколко междинни разходки през деня също ще помогнат в обучението на хигиенни навици – като наградите и поощренията за добре свършената работа, разбира се, са задължителни!

бездомно кучеСнимка: iStock

Изберете място

Изберете си място, към което да насочвате кучето по време на разходките си навън, за да елиминира там, препоръчва уебсайтът на Cesar's Way. Най-добре е това да е тихо кътче в кварталната ви градинка или заден двор, например, което е защитено от външни влияния и шумове, така че животното да не се плаши или стряска. Имайте предвид, че за бездомното куче, свикнало да върши нуждите си на открито, обучението на гърне не би следвало да представлява трудност. Всичко, което се изисква от вас, е правилно насочване на вече придобити по неволя навици.

Не подценявайте значението на наградите

Когато заведете кучето си на мястото, където искате то да свикне да върши хигиенните си нужди, изчакайте го достатъчно време, за да може спокойно да уринира и дефекира. След като приключи – наградете го с лакомство или похвала. 

бездомно кучеСнимка: iStock

След елиминирането е добре да дадете още поне 15-20 минути свобода на домашния си любимец. Разбира се, това не означава непременно да го пуснете без повод, а по-скоро да го оставите да се разходи и подуши местата, които привлекат вниманието (и обонянието) му. 

Бъдете подготвени – инциденти винаги има!

Ако хванете „в крачка“ кучето да елиминира на закрито, прекъснете го, като плеснете с ръце или създадете друг страничен шум, който да привлече вниманието му. След това – незабавно го изведете навън. Наградете го с похвала, когато довърши започнатото. След това добре почистете мястото, където животното се е изходило – важно е да премахнете набързо миризмата на урина или изпражнения, което може да привлече четириногото обратно там, за да свърши нуждите си отново.

Вижте още: 

Готови ли сте да осиновите куче

Как да спрем кучето да лае по непознати

 

 

Виж още