Как да спрем кучето да лае по непознати

куче Снимка: iStock

Л аят е нормална и естествена част от кучешкото общуване. Това е начинът на животното да ни „каже“ нещо, да ни алармира или привлече вниманието на стопанина си. Понякога обаче джафкането на косматия ни приятел може да бъде прекомерно и да се превърне в досадно кучешко поведение. 

Негативните последици от честия и силен лай на домашния ви любимец не се изчерпват само до недоволни и ядосани съседи. В дългосрочен план това може да ви създаде проблеми не само с околната среда, но и със съня, да ви направи по-нервни и избухливи. 

Лаят по непознати е едно от лошите и проблемни поведения на кучетата, което често кара стопаните им да ги оставят в приюти за осиновяване с мотива, че „просто не могат да се справят с животното“. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ние бихме ви посъветвали да не се отказвате от четириногия си приятел! Ще са ви необходими търпение и постоянство, но всяко поведение на кучетата, дори прекомерният лай, има своите причини. За това на първо място нека помислим заедно:

Защо кучетата лаят?

Лаят е вид вокализация при четириногите, подобно на воя, ръмженето и хленченето, чрез която животните комуникират помежду си и със стопанина си. Лаенето е съвсем нормално поведение и може да значи различни неща – в зависимост от контекста. Лаят може да съобщава неща като „здравей“, „липсваше ми“, „усещам опасност“, „чувствам се застрашен“, „самотно ми е“, „чух нещо“, „къде си“, „стой настрана“, „страх ме е“ или „хайде да играем“, например.

Някои кучета са по-гласовити от други и лаят по-често. (ЛИНК) Това варира в зависимост от породата на четириногия ви приятел. Сред тези, които обикновено са по-шумни са: Бигъл, Фокстериер, Йоркширкски териер, Мини Шнауцер, Уести, Чихуахуа, Басет, Шотландски териер, Джак Ръсел териер, Немска овчарка и Шелти. На другия полюс са техните по-тихи събратя като Грейхаунд, Кинг Чарлз шпаньоли, Басенджи и Уипет.

Защо кучетата лаят по непознати?

Ако е в рамките на нормалното, лаят може да бъде приемлив – освен ако не е прекомерен. Тогава това се счита за поведенчески проблем и е важно собственикът да не го игнорира, а да се опита да разбере причината за появата му. 

кучеСнимка: iStock

Някои кучета лаят поради тревожност при раздяла, за да получат внимание, като част от своето игрово поведение, да съобщят за свои естествени нужди – разходка или ядене, поради някои медицински проблеми и като реакция на специфични стимули като шумове, други кучета и животни, непознати шумове и тн. 

Когато домашният ви любимец лае по непознати, това обикновено е реакция на възбуда и вълнение – начин на предаване на сигнал, израз на страх или като акт на защита. Този лай може да бъде подсилен от вашето поведение, от звуците на други животни или дори може да се подсили самостоятелно, тъй като кучетата се „самонавиват“ докато джафкат ожесточено. 

Понякога четириноги, които лаят предимно по непознати, може да го правят и от желание да заявят териториалност. А друг път – това се случва, когато животното вижда потенциална заплаха. 

Докато лаят, който издава предупреждение е по-кратък и шумен, този от уплаха и тревожност продължава по-дълго. Ако животното лае от безпокойство, то ще облайва почти всичко и може да му е необходимо известно време, за да се успокои.

Как да спрете кучето си да лае по непознати

Някои специалисти по кучешко поведение наричат този лай „алармен или териториален“. Ето някои съвети от специалисти как да спрете животното да лае по непознати (или поне да ограничите това поведение):

  • Осигурете му рутина

Уверете се, че домашният ви любимец получава всичко, от което има нужда – редовни физически упражнения, профилактични прегледи при ветеринар и добре балансирана диета. Здравото куче е по-доволно и по-спокойно куче. 

Вижте още: Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

  • Достатъчно упражнения и игри

Важно е домашният ви любимец да изразходва енергията си. Умореното куче е щастливо куче, а в повечето случаи четириногите, които получават достатъчно часове, прекарани в упражнения и игри страдат по-рядко от поведенчески проблеми. 

  • Не подценявайте обучението

Тренировъчните сесии с домашния ви любимец са начин, чрез който да му покажете, че вие сте лидерът – водачът на глутницата. Това е от решаващо значение, за да се справите с всички възможни поведенчески проблеми на домашния ви любимец. Ако кучето ви знае основни команди като елате, седнете, останете, можете също да тренирате „Не лай!“ или „Тишина!“.

  • Свобода – но с мярка

Един от методите, който можете да опитате е следният: За да спрете кучето си да лае по непознати, оставете го да лае 3-4 минути. След това застанете пред него и спокойно, но категорично му отправете командата „Тихо“. След това с ръка внимателно задръжте муцуната му с ръка и кажете отново „Тихо“. След това – освободете муцуната, отдръпнете се и го наградете с лакомство. 

  • Създайте бариери

Можете да създадете пречки пред това домашният ви любимец да вижда непознати и съответно – да лае по тях. Това би могло да бъде здрава и плътна ограда, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Треньор

Ако усещате, че сами не можете да се справите с прекомерния лай на домашния си любимец, може би е добре да потърсите професионална помощ и подкрепа от специалист. 

Виж още