Как да обучим кучето да спре да се дърпа на каишка

куче Снимка: iStock

В сички имаме този приятел, роднина или съсед, на когото тайно завиждаме, когато забележим как разхожда кучето си – сякаш без никакви усилия! Няма как да не се възхитим как е възможно неговият домашен любимец да не го тегли в произволна посока, като междувременно каишката му се заплита в дървета, стълбове или в каишката на друго четириного. 

Не знаем за вас, но ние мълчаливо завиждаме на този стопанин и косматият му спътник, които могат да ходят рамо до рамо, без това да включва подтичване, потене или преследване. И трябва да признаем, че добрите умения за ходене на каишка са важни и са нещо повече от това просто да разходите домашния си любимец из квартала. Или в някои случаи – по-скоро той вас. 

Дърпането на каишката – освен крайно изтощително на моменти, може да бъде и рисково за домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

Често, привлечен от определена миризма или друго четириного, косматият ви спътник може да се измуши от повода си. А опасностите, които го дебнат в града не са никак малко, нито са за подценяване. Да не говорим, че междувременно самите вие може да се окажете с лице – право към тротоара. 

кучеСнимка: iStock

Правилните маниери на разхождане на каишка минимализират рисковете да бъдете издърпани и да загубите равновесие в момент, в които кучето си се развълнува или ентусиазира прекалено навън. Научаването на домашния ви любимец да ходи възпитано до вас ще ви позволи да го взимате на повече места със себе си, както и на по-дълги разходки, защото това ще е по-удобно и приятно - и за двама ви. 

Съвети за по-добро поведение на кучето по време на разходка

Независимо дали четириногият ви приятел е с малък или голям размер, ето пет начина, чрез които можете да подобрите поведението му, когато го разхождате навън на каишка:

  • Коригирайте отношението си

Като начало се запитайте: „Какво бихте искали домашният ви любимец да направи вместо това, което се случва в момента?“. Вместо да учите кучето да спре да се дърпа от каишката си – мислете за това как да го научите да ходи добре до вас. 

  • Не забравяйте, че всичко е свързано с наградите.

Един от най-лесните и ефективни начини да започнете да учите домашния си любимец да ходи правилно на каишка, е да го възнаграждавате всеки път, когато обърне внимание на ваша команда или се намира в желаната позиция (редом до вас или достатъчно близо до вас), когато сте навън на разходка. 

Тъй като кучето научава, че ходенето до вас е приятно преживяване, свързано с награди, то постепенно ще започне да прекарва по-малко време в дърпане и повече – в изпълнение на това, което се иска от него. 

В началото можете да използвате специални лакомства като малки парченца варено пиле или печено говеждо месо – целта е наистина да привлечете вниманието на кучето. 

кучеСнимка: iStock

  • Играйте играта „следвай ме“

Хванете повода и направете няколко крачки назад от кучето си. В повечето случаи – животното инстинктивно ще се зачуди какво правите и ще ви последва. Щом го стори и се приближи до вас – похвалете го и веднага го наградете с лакомство. 

Тази игра помага на четириногото да се фокусира и да се движи заедно със стопанина си. Повтаряйте я поне няколко пъти по време на редовната си разходка. 

  • Не пестете похвалите и поощренията

Честите награди ще помогнат на домашния ви любимец да се ориентира по-бързо какво поведение търсите и очаквате от него. Това ще улесни процеса на обучение и ще намали объркването на животното. Трикът е да използвате от „специалните“ лакомства в началото, докато привлечете вниманието на четириногото към процеса по обучение, а след това – да отбелязвате напредъка му и да го награждавате често за всяко „добро“ поведение на каишка.

кучеСнимка: iStock

С течение на времето – постепенно може да намалите степента на укрепване, като награждавате животното все по-рядко по време на разходките.

  • Помислете за допълнителна помощ

Ако вече сте опитали всичко и въпреки това усещате, че нямате контрол над разходките с домашния си любимец, може би е дошъл момент да помислите за закупуване на по-специален нагръдник, с чиято помощ да управлявате по-добре движенията на четириногия си приятел. Ако и тази стъпка не даде резултат - помислете за работа със сертифициран треньор, базиран на положително укрепване.

кучеСнимка: iStock

И накрая, не забравяйте, че ходенето на каишка е умение, което отнема време и практика – както за стопанина, така и за домашния му любимец. Празнувайте постепенните подобрения и успехи на кучето си, като не пропускате да поздравите и себе си – за търпението и грижовността!

 

Вижте още:

3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

 

 

Виж още