Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

кучета Снимка: iStock

Е дин от първите и може би най-объркващи въпроси, преди които се изправят стопаните на кучета, които за първи път си взимат четириного у дома е – какъв тип каишка да вземем за любимеца си?

Съществуват два основни вида – нашийник или нагръдник, като самите им имена подсказват за коя част от тялото на животното са предназначени. 

Истината е, че този въпрос е обект на дискусия отдавна, защото някои кучета се справят по-добре с нашийник, докато за други най-добрият и понякога – единствен избор, е нагръдник. За да ви помогнем в преценката кое от двете да изберете за вашия четириног приятел, нека заедно разгледаме плюсовете и минусите на двата варианта, както и няколко съвета относно това защо единият или другият е по-подходящ за вашия домашен любимец. 

  • Плюсовете и минусите на нашийниците

Стандартният нашийник е най-често срещаният и донякъде – първосигнален избор на много от собствениците на кучета. Основното му предимство е, че е удобен – поставя се лесно, а четириногото не изпитва дискомфорт и буквално забравя за нашийника си, докато го носи. Освен това на него можете да закачите идентификационните тагове на животното. Ако кучето ви някога се загуби или избяга от задния двор, нашийникът може да послужи като мигновена визуална подсказка за другите, че вашето куче има дом.

Dogsandcats.bg

куче на поводСнимка: iStock

Сред главните недостатъци на този вид каишка е, че може да допринесе за наранявания на врата на животното, ако не се използва правилно. За това и някои професионални дресьори и треньори не го препоръчват като инструмент за обучение или контролна точка на кучето ви. Нашийникът може да окаже значителен натиск върху някои от най-деликатните и уязвими области по тялото на домашния ви любимец – като трахеята, хранопровода, щитовидната жлеза, шийните прешлени и др. 

Бързото и силно дърпане на каишката или постоянното й опъване от страна на животното често му причинява болка, като може да се стигне дори до увреждане в по-дългосрочен план.

кучешки каишкиСнимка: iStock

  • „За“ и „против“ нагръдника

Най-голямата полза от нагръдника е изместването на натиска от шията към по-голямата част на тялото на кучето. Те се предлагат в различни стилове и форми, но основната идея е една и съща – да се разпредели силата, идваща от повода не само в ограниченото пространство около врата на животното. 

кучешки каишкиСнимка: iStock

Нагръдниците са популярни най-вече като първи избор на каишка за малките кученца. Много стопани на четириноги обаче ги предпочитат и, защото дават по-голяма опора и сигурност при разходките при по-големи и са по-трудни за контрол.

джак ръселиСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че лошо прилепналият или неточен по размери нагръдник може да бъде същото толкова вреден за благосъстоянието на вашето куче, колкото и нашийника. Когато го избирате – винаги пробвайте директно (по възможност) върху домашния ви любимец и се уверете, че естественият обхват на движение на косматия ви приятел не е възпрепятстван – особено в областта около раменете или при предните крака. 

Добре прилягащият нагръдник, особено тристепенният стил, който обхваща множество различни точки по тялото на животното, може да бъде полезен не само при по-едри и силни кучета, но и при по-нервни, както и такива, които иначе не спират да дърпат каишката си. 

При домашни любимци с по-дълга козина рискът нагръдника да предизвика заплитания е по-голям, особено ако се носи за по-продължителни периоди от време или в съчетание с интензивни дейности. 

При някои четириноги самото поставяне на нагръдника – през главата, е неприятно и предизвиква безпокойство. В тези случаи се препоръчва да използвате лакомства за поощрение и изграждане на положителна асоциация. 

Как да направим правилния избор?

Основните фактори, които трябва да вземете под внимание при избора между нагръдник или нашийник са породата и личността на вашето куче. Роля играят и опитът ви като стопани на четириного. 

По-дребните породи кучета са тези, които по-често страдат от проблеми с трахеята или колапс. При брахицефалните кучета (Мопс, Френски и Английски булдог, Пекинез) също се предпочита използване на нагръдник, защото те имат генетична предразположеност към респираторни заболявания и проблеми. 

кучета на каишкаСнимка: iStock

Независимо от породата и размера – закупуването на нагръдник е по-добрият избор за всяко куче, което се дърпа прекомерно по време на разходка. Това ще намали натиска от врата му, ще спре задавянията и ще осигури на стопанина повече контрол. 

При бягане в парка нагръдникът също е по-добрият вариант, за да се избегне възможно нараняване на врата на животното в случай, че се натрупа инерция и повода на каишката се опъне докрай. 

Дали ще изберете нашийник или нагръдник в крайна сметка зависи от вас. Важно е да бъдете обективни в преценката си относно поведението на домашния ви любимец по време на разходка. И не забравяйте – нито една от двата вида каишки не може да замести качественото обучение. 

кучета на каишкаСнимка: iStock

Ако искате добре възпитано куче, способно да се разхожда спокойно редом до стопанина си, трябва да сте готови да отделите достатъчно време и усилия, за да постигнете желания резултат. Това не е поведение, което идва естествено на косматите ни приятели – за това и нашата роля като водач и лидер на домашния си любимец е голяма. Въпреки това да сте информирани за плюсовете и минусите на нагръдниците и нашийниците ще направи избора ви далеч по-лесен, сигурни сме!

 

Вижте още:

Как да научите кучето да тича с вас в парка

Как да привикнем кучето на каишка

 

Виж още