3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

куче Снимка: iStock

С лучва се и на най-добрите – отделили сте часове в обучение на кучето си и усърдно сте повтаряли основни команди, убедени, че сте на път да имате най-добрия и послушен космат приятел. Но в даден момент, въпреки упоритата работа, която сте положили, за да го тренирате, животното започва да демонстрира поведение, което не сте очаквали от него. Това се случва, защото не осъзнаваме всъщност колко бързо кучето ни може да развие нежелани навици. 

Ключът към избягването на лошото поведение е винаги да бъдете внимателни, когато си взаимодействате с домашния любимец. Помислете– харесва ли ви даден негов навик или не. Дали случайно самите вие не насърчавате или поддържате определени реакции на животното? 

Предлагаме ви някои най-често срещани типа поведение у домашните ни любимци, от което можете да ги отучите – с повече търпение и любов, разбира се!

Dogsandcats.bg
  • Обучение срещу скачане

Реакцията ви винаги, когато кучето скача по вас, е почти рефлексна и точно това формира навика у животното. Независимо дали става дума за мъмрене, за да го накарате да спре, потупване или избутване – за четириногото е важно, че си взаимодейства с вас.

кучеСнимка: iStock

Скачането по хората е възнаграждаващо за кучетата – защото работи. Така животното осъществява контакт с вас, независимо дали реагирате с гняв или се забавлявате с него. 

Тайната за ограничаване на навика за скачане е да научите животното си, че няма да последва нищо за него, ако го прави. Или казано с други думи– да го игнорирате.

Вместо да казвате на кучето „Долу!“, „Мирно!“, да го бутате или да извъртате тялото си в момента, в който предните му крака започнат да се отделят от земята – опитайте се да не му обръщате внимание. И обратното – порадвайте му се едва, когато е здраво стъпило и с четирите си лапи на пода. Ще ви е необходимо време и доста повторения, защото обучението на домашния ви любимец да не скача, когато той вече е придобил този навик, не става за ден. 

Вижте още: Как да научим кучето да поздравява учтиво гостите ни

  • Дърпане на каишката

Това е процес на елиминиране на лош навик, който се състои от няколко прости, но много ефикасни стъпки. Каишката на домашния ни любимец, по правило, винаги трябва да е леко хлабава, а то да ходи кротко до нас по време на разходка. Реалността обаче е, че косматият ни приятел се дърпа (през повечето време) и крачи пред нас – в различни посоки.

куче на каишкаСнимка: iStock

Проблемът е, че навикът за дърпане на повода е смесица от мускулна памет и осъзнаване, че тегленето на каишката работи. С течение на времето тази комбинация се затвърждава все по-силно у животното. 

В борбата срещу това нежелано поведение най-добре работи превенцията. За да предпазите косматия си приятел от придобиване на този навик - уверете се, че сте напълно концентрирани и съсредоточени по време на разходките си с него. Не се разсейвайте с разговори по телефона или друг вид дейности. И бъдете готови – в момента, когато каишката на вашето куче започне да се опъва – спрете да се движите. Така животното ще разбере, че ако се дърпа – това вече не означава движение напред.

кучеСнимка: iStock

Ако навикът за дърпане на вашето куче продължи, можете да вземете със себе си и лакомства, чрез които да поощрите желаното от вас поведение. Важно е да бъдете постоянни – учтивото ходене на каишка е трудно постижимо, а изграждането му изисква непрекъснати усилия.

Вижте още: 5 причини да спрете да гледате в телефона си, докато разхождате кучето

  • Справяне с просенето на храна

Естествено е да искате да споделяте лакомства с домашния си любимец. Но това много бързо може да се превърне от нещо, което правите от време на време, в нещо, което животното очаква всеки път, когато чуе звука от приборите ви на масата за вечеря. 

Кучетата лесно научават, че вашата храна може да бъде и тяхна – с правилната комбинация от жален поглед, леко подлайване, хленчене или скимтене. И за нула време – времето за хапване може да се превърне в истинско изпитание за вас. 

кучеСнимка: iStock

Просията е възнаграждаваща за кучетата, защото те получават мощно двойно подсилване, когато практикуват това поведение – храна и вашето внимание. Независимо дали приготвяте вечерята на плота си или седите на кухненската маса – ако споделите яденето с четириногия си приятел дори и веднъж, той ще свърже сценария и ще го очаква от вас винаги. 

Най-ефективният метод за борба с този лош навик е да пренасочите вниманието на кучето, като му дадете нещо за правене, докато вие се храните. Това може да е играчка или лакомство – всичко, което ще ангажира вниманието на косматия ви приятел и ще го разсее от дебнене на остатъци от ваша вечеря.

Опитайте се да не се поддавате на опитите на домашния си любимец за просия, макар че може да се окаже по-трудно, отколкото очаквате. В началото – може да забележите, че поведението на просия се влошава (по-силен лай, бутане с лапа и тн.), но в даден момент животното ще научи, че жалният му поглед вече не работи при вас.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

 

Виж още