Как да обучите кучето си да взима лакомства внимателно

куче лакомство Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата ни трудно ще устоят на любимите си лакомства. Някои четириноги се ентусиазират прекомерно още, когато посегнете към обичайното място, където ги държите! Да, често косматите ни другари са толкова развълнувани от предстоящата вкусна хапка, че са доста груби и погрешно могат да захапят пръстите ни, докато им я подаваме. 

куче лакомствоСнимка: iStock

Как да обучите кучето си да приема лакомства внимателно

Вземането на лакомства без това да включва светкавично захапване и на пръстите на ръката ви, не е умение, което идва естествено на кучетата. И те не го разбират. Някои четириноги са естествено по-нежни, когато захапват различни предмети, но други се нуждаят от определени насоки, за да придобият това умение.

Ето няколко стъпки, които да следвате, за да научите най-добрия си приятел да бъде по-нежен:

Dogsandcats.bg
  • Стъпка 1: Изберете любимо лакомство;
  • Стъпка 2: Представете лакомството на кучето, като му го покажете в ръката си;
  • Стъпка 3: Вижте как вашето куче приема лакомството

куче лакомствоСнимка: iStock

Ако кучето ви веднага се спусне, за да грабне лакомството, дръпнете го. Важно е да наградите домашния си любимец само, ако следва „нежния“ ви знак. Ако животното подходи по-грубо – приберете лакомството;

  • Стъпка 4: Дайте лакомството на вашето куче

Изчакайте четириногия си другар да се успокои, да спре да се опитва да ви захапе и да се приближи, за да оближе ръката ви (дори съвсем нежно да ви гризне), кажете му избрана от вас команда („леко“ или „нежно“, например) и го наградете.

  • Стъпка 5: Повторете процеса

Кучетата се учат най-добре чрез непрекъснато стимулиране, така че продължавайте да казвате „нежно“ или „леко“ всеки път, когато му предложите лакомство, за да затвърдите асоциацията между думата и поведението. 

куче лакомствоСнимка: iStock

Ако четириногото получи рецидив и се върне към предишния си начин на дъвчене, дръпнете ръката си и след това предложете лакомството отново, като използвате репликата „нежно/леко“ навсякъде, за да затвърдите доброто поведение.

Помнете - последователното, положително, базирано на възнаграждение обучение работи най-добре при усвояването на този тип команди. 

А сега - поглезете вашето куче!

Всеки заслужава почерпка от време на време, особено вашето добро момче или момиче!

Вижте още:

5 основни команди, на които да научите кучето си

Как да научим кучето да носи предмети

Виж още