Как да отпуснем напрегнато куче само с 2 специални докосвания

човек и куче Снимка: iStock

Tellington Touch или „Ttouch“ е метод, който съществува от над 40 години и е разработен от експерта по животни д-р Линда Телингтън Джоунс. В началото той се използва за обучение на коне, но през 80-те години е адаптиран и се прилага върху други животни, включително кучета. Методът, чиято цел е заздравяване на комуникацията между стопанин и неговия домашен любимец, днес е популярен в над 23 държави. Прилага се както в домове, така и в учебни заведения, зоологически градини и центрове за рехабилитация в дивата природа. А резултатите от него за впечатляващи – стига да знаете как да го приложите!

Вижте още: Как стресът се отразява на кучето ни

Какво представлява методът Tellington Touch?

Методът на Tellington Touch има за цел да укрепи връзката между човек и домашния му любимец, като същевременно подобрява поведението и насърчава желанието за учене на нови неща у вашето кучеИзползва се комбинация от специфични докосвания, повдигане и упражнения, които освобождават напрежението в тялото на животното.

човек и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Нежният натиск, когато се прилага правилно, може да успокои и отпусне мигновено вашето стресирано или напрегнато куче, като същевременно засилва усещането на любов и доверие помежду ви. 

Ако искате и вие да изпробвате на домашния си любимец тези техники за успокоение и чувство за мигновен комфорт – опитайте чрез тези 2 специфични докосвания.

Tellington TtouchСнимка: Tellington Ttouch/Fb

  • Въздушната „милувка на леопард“

Името на това докосване не е случайно. То има за цел да облекчи стреса и да подобри увереността на вашия домашен любимец. Ръката ви трябва да е „нежна и въздушна като облак“ и леко да премине по тялото на кучето, с леко извити пръсти – като лапа на леопард. Направете кръгове по часовниковата стрелка с възглавничките на пръстите си за по-голям ефект.

човек и кучеСнимка: iStock

  • Докосване на ухото

Докосванията на ушите на домашния ви любимец са чудесен начин да го успокоите. Всъщност – това действа и при хората, макар да не е толкова популярно! Използвайте едната си ръка, за да поддържате главата на животното, като междувременно поставите другия палец върху ухото. Плъзнете го с лек натиск по продължение на цялото ухо до върха, като междувременно придържате с останалата част на ръката си муцуната от страни. Можете да използвате кръгови движения с палец по цялото ухо по посока часовниковата стрелка.

човек и кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че някои кучета имат „забранени“ зони, които не обичат да бъдат докосвани. Ако забележите реакции като щракване с челюсти, хленчене или ръмжене, това може да значи, че на кучето не му е приятно или изпитва болка в дадена област. Проверете за болки или наранявания, ако е необходимо – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

А ако се интересувате повече от метода Tellington Touch – посетете уебсайта им за допълнителна информация.

 

Вижте още:

6 често срещани грешки при дресурата на куче

 

 

Виж още