Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

бебе и куче Снимка: iStock

В ие сте „родител“ на домашен любимец, който е на път да стане родител и на своето, човешко дете? Тогава е доста вероятно да се питате: „Какво мога да направя, за да насърча изграждането на страхотни отношения между моето куче и сладкото бебе, което предстои да се появи на бял свят съвсем скоро?“.

бебе и кучеСнимка: iStock

Бързаме да ви поздравим, защото това е отличен въпрос! Дори и самият факт, че се замисляте по темата и търсите информация, бележи първите ви стъпки към успеха на това, не чак толкова леко, но и не непременно сложно начинание. Предстоят много нови и емоционално наситени житейски преживявания и за трима ви - вие, вашето бебе и вашето куче, разбира се! И подготовката още през първите месеци на бременността действително може да помогне и да има благоприятен ефект този преход да протече гладко. 

Три са основните области на фокус, които намираме за най-полезни през тези начални месеци на подготовка. И те са: 

Dogsandcats.bg
  • Да научите повече за мотивацията и чувствителността на вашето куче
  • Намаляване на поведението на търсене на внимание
  • Определяне и фината настройка на границите и правилата на поведение у дома

Стъпка 1. Научете повече за чувствителността и мотивацията на вашето куче

Какво имаме предвид, когато казваме да научите повече що се отнася до чувствителността на вашето куче? Този етап е от решаващо значение, когато бебето ви е още на път, защото ще ви помогне да планирате и да се подготвите за неща, които ще бъдат стресиращи или прекалено възбуждащи за вашия домашен любимец. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Например, ако четириногото е чувствително към шум, тогава не бива да пренебрегвате тази му черта, а напротив – да го вземете предвид, докато се подготвяте. Може да помислите да създадете плейлист с бебешки шумове (има и готови в УоuTube). Започнете да ги пускате на кучето си, така че то да има време да свикне със звуците, които предстои да чува в бъдеще. 

Ако кучето ви е реактивно и реагира с преследване на движещи се неща или предмети, тогава планирайте да поставите люлката на бебето и останалите принадлежности в зона, където не пускате животното. Като цяло е добре да имате стая за малкото човече, където поне в началото да не пускате домашния си любимец. 

От това до колко добре познавате вашето куче, отчитането на мотиваторите, които „отключват“ у него определени действия и реакции, е от ключово значение в подготовката за бебето. 

Стъпка 2. Намалете поведението, търсещо внимание

Да кажем, че домашният ви любимец е свикнал да ви носи мръсната си, влажна топка за тенис всяка вечер, докато гледате телевизия. И това води до поне половин час игри. След появата на новороденото обаче, докато го държите в ръце, няма как (дори чисто физически) да обръщате същото внимание на косматия си другар. Всъщност – именно това поведение от страна на собствениците често води до по-малко приятелско отношение на домашния им любимец към новия член на семейството ви. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Причината е, че промяната може да бъде объркваща за кучетата и често да създаде у тях безпокойство и стрес. Четириногите просто не знаят какво да направят, за да получат същото внимание от вас, както до сега. Често това кара животното да опитва на посоки всичко, което е работило преди и дори – да прибягва до получаването на негативно внимание от страна на членовете на семейството си. И докато за домашният ви любимец дори лошата реакция все пак е вид отношение, това поведение често се тълкува като ревност или злоба от страна на четириногото към бебето. 

Всъщност, това е просто повторение на нещата, които в миналото са работили за кучето. Но те вече не действат и то се опитва по някакъв начин, на всяка цена, да ангажира стопанина с присъствието си. Дори и в отрицателен аспект.

Най-добрият подход в този случай, е да експериментирате с човек, който да наемете да се грижи за домашния ви любимец. Или да помолите близък човек да се отбива, за да разхожда кучето ви – целта е то да изразходва енергия и да се отдалечи максимално малко от обичайната си рутина. По този начин, когато бебето се появи и вие нямате време или енергия за обичайните физически активности на косматия си другар, той ще знае, че има изход за своите нужди и желания.  

Стъпка 3. Изграждане на граници и маниери на поведение преди преди пристигането на бебето

бебе и кучеСнимка: iStock

Оценяването на поведението, търсещо внимание, и елиминирането или промяната му преди пристигането на бебето, ще направи животът по малко стресиращ и далеч по-приятен за всички ви – в това можете да бъдете сигурни. 

Винаги, когато мислим за кучетата, трябва да подхождаме с идеята, че те се чувстват най-добре, когато знаят какво се очаква от тях. Определянето на правила и граници преди появата на бебето ще ви позволи да включите домашния си любимец в ежедневните процедури, които ви предстоят.  Това постепенно и овладяно приобщаване ще позволи на четириногото да развие и поддържа опознавателната връзка с новия член на семейството си. А това, в дългосрочен план, гарантира повишаване на безопасността и хармонията за всички.

бебе и кучеСнимка: iStock

Отделете време, за да затвърдите основни команди за контрол и безопасност, които ще са ви от полза след появата на бебето. Уверете се, че кучето ви „сяда“, „отдръпва се“ или „застава мирно“ по команда. 

Изучаването на чувствителността на вашето куче, намаляването на поведението, търсещо внимание и дефинирането на граници/модели на поведение, са три страхотни начина да подготвите вас и вашия домашен любимец за промяната, която предстои да настъпи в живота ви.

Предприемането на подобни стъпки ще ви позволи да сте спокойни за реакциите и поведението на кучето си, а така – животното ще може да участва по-пълноценно в ежедневните процедури за грижа за бебето. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Семействата, които не се подготвят, често се усещат претоварени и са склонни (подсъзнателно или не) да изолират домашните си любимци. Това може да натъжи искрено животното, да повлияе цялостно на характера му, да го депресира и да промени отношението му към бебето. А не е нужно да бъде така.
Виж още