Как да предотвратим прехранване при кученцето

кученце яде Снимка: iStock

К акво и колко трябва да яде кученцето – това са две от най-честите питания, които собствениците на четириноги имат. Отговорите им варират в зависимост от породата и възрастта на животинчето, което леко усложнява ситуацията! 

Обичайно, ако взимате кученце от развъдник, то е напуснало котилото си около 8-седмична възраст, като до този момент то е отбито и е въведена твърда храна, специално формулирана за кутрета.

кученце ядеСнимка: iStock

Щом се приберете у дома с новия си другар, четириногото трябва да яде по-често през деня, като порциите следва да са по-малки. С течение на времето, когато расте, те се увеличават, като пропорционално намалява честотата им. Важно е да знаете, че първата година от развитието на кученцето ви е критична, за това и е от ключово значение да заложите на формула, специално предназначена за кутрета до 9 месеца (за малки породи) и до 14 месеца (при по-големите).

Dogsandcats.bg

Кутретата растат бързо, като първите 4 до 6 месеца са критични за развитието на костите и органите им. Калцият е важна част от диетата на косматото ви другарче през този период. Що се отнася до честотата на хранене, тя също зависи от породата.

По-малките и той четириноги, например, се нуждаят от четири до шест порции на ден, докато по-едрите им събратя на същата възраст – от три до четири. 

Когато навършат 4 месеца, повечето кученца могат да преминат към три хранения на ден, а до 6-месечна възраст – храненията е добре да са две, като порциите са по-големи от досегашните.

кученце ядеСнимка: iStock

По-честото хранене помага на младото четириного да усвоява и преработва по-ефективно, което поддържа енергийните му нива. И макар повечето кутрета обикновено да спират сами да ядат, когато са сити, не разчитайте главно на това. 

Прехранване на кученцето – как да го избегнем

Прехранването и преяждането при кученцата не са желателни, тъй като могат да доведат до наддаване на тегло. Да, правилно прочетохте, и при кутретата е възможно затлъстяване! Въпреки че ще получите насоки от ветеринарния си лекар, а и от препоръките на пакета за храна, да определите колко често и с какво количество да храните косматия си другар може да не е толкова лесна задача.

Размерът на порциите зависи от индивидуалния метаболизъм на животното, така че наблюдавайте го. Кученцето не бива да има твърде видимо коремче след навършване на 12-седмична възраст. Кутретата започват да губят своята закръгленост или бебешка мазнина именно около първата си годинка. Ако до този момент домашният ви любимец все още е пълничък (около 14-15 седмица), редуцирайте размера на порциите, запазвайки честотата им. Наблюдавайте теглото, формата, поведението и качеството на изпражненията на домашния си любимец, за да определите подходящото количество храна за него. И винаги прибирайте паничката му след всяко хранене, без значение дали в нея има остатъци или не. 

кученце ядеСнимка: iStock

Защо е важно храната да е съобразена с възрастта на кученцето 

Повечето развъдчици, ветеринарни лекари и експерти препоръчват да се дава на кутретата само храна, предназначена специално за кученца. Това е така, тъй като хранителните изисквания са различни в тази възраст. Костите на животното тепърва се формират, за това се препоръчва първокласна храна, която максимално удовлетворява хранителните нужди на четитиногите в най-ранния период от живота им. 

Може ли кученцето да се разболее заради системно преяждане

Кученцата с наднормено тегло са изправени пред същите здравословни проблеми, с които се борят и събратята им в зряла възраст, които страдат от затлъстяване. Това включва ортопедични проблеми, които могат да се развият по-рано, ако има прекалено голямо натоварване върху незрелите все още кости и стави на животното. Диабет, сърдечни заболявания и умора – това са все последици от системното пряждане и последвалото затлъстяване.

За щастие, преяждането при кученцата е нещо необичайно и не се случва толкова често. Стига да се следват насоките на ветеринарния специалист, да се четат инструкциите на пакета с храна и порциите да се разпределят правилно през деня.

кученце ядеСнимка: iStock

 

 

 

Виж още