Как да предпазим кожата на кучето си от изсушаване през зимата

куче зима Снимка: iStock

Ц ентралното отопление и сухият зимен въздух могат да навредят на кожата и козината на вашия домашен любимец. Точно като хората, кучетата ни могат да страдат от сухи, червени, сърбящи и раздразнени кожни състояния през зимата.

За разлика от нас, четириногите ни другари не могат да се намажат с овлажняващ лосион, така че ние сме тези, които трябва да им подадем ръка, за да поддържаме кожата и козината им в добро състояние през зимата. 

куче зимаСнимка: iStock

Масла, които облекчават сухата, сърбяща кожа през зимата

Лесно ще разберете дали домашният ви любимец страда от суха кожа. Всичко, което трябва да направите, е просто да я погледнете. Ако щом разделите козината на животното на две и видите сухи люспи, а докосването ви кара иначе здравия ви домашен любимец да изпадне в лека лудост, значи има нещо, което не е наред.

Dogsandcats.bg

Здравата кожа е не само важна за добрия външен вид на домашния ви любимец, но тя може да помогне и за предпазването му от инфекции и рани, които могат да възникнат от прекомерното чесане. Всяка открита зона по тялото на животното, която е възпалена, създава чудесна среда за развитие на бактерии. Така че – не подценявайте важността на грижите за нея – те са важни за цялостното здраве и благополучие на косматия ви другар.

Един от най-добрите начини за лечение на суха, сърбяща и възпалена кожа е да допълните диетата на домашния си любимец със здравословни масла. 

куче зимаСнимка: iStock

И зехтинът, и кокосовото масло са сред първенците по ползи за домашните любимци, приложени отвътре и отвън. Тези масла ще помогнат за поддържане на кожата на домашния ви любимец в здравословно състояние и ще я направят блестяща и красива. 

Допълващ зехтин за кучета

Когато купувате зехтин, потърсете студено пресован и необработен, предназначен за готвене. Той е богат на антиоксиданти, витамин Е и фитонутриенти. 

кучеСнимка: iStock

Зехтинът е здравословна добавка към диетата на вашето куче, която може да насърчи здравословното тегло, здравето на мозъка, защитава сърцето, помага за предотвратяване на рак, засилва имунната система, подобрява енергията и е отличен антиоксидант, страхотен за кожата и козината му. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 5 изненадващи ползи от зехтина за вашето куче

  • Добавки от кокосово масло за кучета

Когато избирате кокосово масло, потърсете органично студено пресовано. Този продукт също е здравословна добавка, пълна с антиоксиданти, помага за унищожаването на вируси и бактерии, поддържа метаболизма, насърчава здравето на мозъка, костите и храносмилането, поддържа здрава имунната система, помага за лечението на състояния, причинени от сухата кожа като екземи, кожни алергии, сърбеж, дрожди и гъбични инфекции, лекува порязвания, ухапвания и ужилвания. А като бонус – е естествен дезодорант.

кокосово маслоСнимка: iStock

Вижте още: 5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

Съвети за хранене

Като при всяка нова добавка или храна, най-добре е да започнете въвеждането на тези масла в диетата на питомеца си в ниски дози, за да видите как ще му понесат. 

куче зимаСнимка: iStock

Можете да редувате кокосово масло и зехтин, както и да ги смесвате директно в храната на домашния си любимец. 

Локално приложение

Кокосовото масло и зехтинът вършат чудесна работа за осигуряване на допълнителна защита и мекота на кожата на кучето ви през зимата. Просто втрийте в дланите си известно количество и нанесете директно върху проблемните места. 

Виж още