Как да премахнем кучешко изпражнение от обувката си

кучешко изпражнение Снимка: iStock

Е дно от най-неприятните неща, които могат да ни се случат на улицата (без да искаме да ставаме излишно драматични!) е да настъпим кучешко изпражнение. На всички ни се случвало и чувството не е никак приятно. И защо, питаме се за кой ли път, всички собственици не почистват след питомците си… Но това е друга тема!

Ако сте имали лошия късмет да стъпите в кучешко изпражнение, то вероятно бихте искали да знаете как най-лесно и бързо да го почистите от обувката си, нали?

кучешко изпражнениеСнимка: iStock

Най-добрите 6 начина да премахнете кучешко изпражнение от обувката си

Стъпването върху кучешко изпражнение е не само досадно, но и върви с неприятна миризма, която след това ви следва, където и да отидете. За това почистването на аварията следва да се случи максимално бързо! И преди да се превърне в истинска одисея, ето някои бързи и лесни начини това да се случи:

Dogsandcats.bg
  • Използвайте маркуч

Ако имате двор или градина, този вариант може би е най-практичен. Необходимо е да използвате силната струя на маркуча, за да отстраните изпражнението, залепнало за подметката ви. Налягането на водата е достатъчно силно, за да се справи с тази (често нелека) задача.

кучешко изпражнениеСнимка: iStock

Ако има остатъци, можете да използвате стара четка за зъби, за да ги премахнете.

  • Използвайте дезинфектант 

Предполагаме, че разполагате с дезинфектант за ръце. Е можете да използвате и като почистващ разтворител. Първо отстранете по-голямата част от изпражнението с хартиена или мокра кърпичка, а след това напръскайте засегнатата област. След като остатъците от изпражнението се намокрят добре, изчеткайте. Обувките ви ще изглеждат като нови!

  • Използвайте пералнята

Това е опцията, която повечето хора избират, защото, нека си го признаем, никой не обича да почиства изпражненията от нечие куче (било то и нашето) с голи ръце, нали? Като цяло ефективно решение, стига обувките ви да не са кожени.

куче изпражненияСнимка: iStock

Имайте предвид обаче, че когато използвате пералнята, парченца от изпражненията ще останат в нея. За да ги премахнете ще се наложи да почистите и барабана й.

  • Замразете обувките си

Знаем, че може да звучи леко налудничаво (всъщност, даже доста!), но много хора споделят, че работи! За да направите това, препоръчваме ви да увиете обувката/обувките си в торба за замразяване, за да предотвратите контакт със самия фризер. 

След това оставете кучешките изпражнения да замръзнат напълно. Това може да отнеме няколко часа. Щом се превърнат в кубчета лед, можете да извадите обувките от фризера и лесно да отстраните нечистотията с помощта на клечка. 

  • Изсушете обувките си

Най-големият проблем при почистването на кучешките изпражнения от обувките е тяхната консистенция. Тъй като е прясна, тя полепва по подметката и е трудна за отстраняване в последствие. Можете да опитате метода с изсушаването – просто поставете обувките на слънце с подметките нагоре. Този метод, както се досещате, работи само през лятото, тъй като са необходими високи температури, за да изсъхнат добре изпражненията.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Сапунена вода

Използването на четка, малка или стара за зъби, може да е идеално за премахване на изпражненията от всички малки вдлъбнатини в подметките на обувките ви. Ключовото тук е сапунената вода, която ще ускори процеса. Разбира се, ако е възможно, сложете си ръкавици. И не забравяйте, че кучешките изпражнения съдържат патогени и е желателно да избягвате директен контакт с тях.

Ако след почистване обувката ви изглежда добре, но мирише зле,покрийте подметката със сода за хляб и поставете обувката в херметическа торбичка (отново – може да използвате такава за фризер). Оставете я без досег с въздух за 12 часа и след това отстранете содата с помощта на влажна кърпа. Бъдете спокойни – в крайна сметка лошата миризма ще изчезне!

Какво трябва да направя, ако стъпя в изпражненията, но нямам подходящите почистващи препарати?

Ако се окажете без необходимите почистващи препарати или принадлежности, опитайте да използвате пръст или пясък като алтернативен метод. С помощта на нещо твърдо можете да пробвате да изстържете по-голямата част от изпражнението, а след това да отъркате подметката си в земя с трева, например. Да, може да не е толкова ефективно, но ще ви помогне да премахнете част от изпражненията, преди да се приберете у дома, където да почистите добре обувките си.

Както можете и сами да видите, почистването на обувките от кучешките изпражнения е възможно и по-лесно, отколкото сте предполагали. Въпреки че две мнения няма– не е приятен процес!

Виж още