Как да решим колко голямо куче да си вземем

кучета Снимка: iStock

Т върде голямо, твърде малко или съвсем подходящо по размер... Ако сте взели решение да добавите нов член към семейството си, със сигурност си задавате въпроса как да прецените дали големината на бъдещия ви четириног приятел ще бъде идеална за вашия дом. 

Важен момент при избора на подходяща порода е тя да е съобразена с пространството, което ще обитава животното. Или с други думи – с размера на вашата къща или апартамент.

За да не се окажете в позиция, в която да ви се наложи да перифразирате някои филмови клишета като „Това място не е достатъчно голямо и за двама ни“, ще трябва честно да прецените колко пространство ще можете да отделите за вашия нов съквартирант. 

Dogsandcats.bg

Грешките, които да не допускаме

Недейте (повтаряме го съвсем целенасочено) да базирате това решение единствено на очарователния вид на малкото кученце, което сякаш не можете да спрете да гушкате или прегръщате. Често срещана грешка при стопани (особено без опит) е да пренебрегнат факта, че четириногите достигат пълния си размер за изненадващо кратък период от време.

Не бива да разчитате на това, че ако си вземете куче от по-голяма порода, то ще имате време и възможност да се преместите в по-голямо място от сегашното, което обитавате. Повярвайте ни – надеждите ви рядко могат да се осъществят толкова бързо, колкото пухкавата топчица пред вас – да се издължи и наедрее. А и, нека не забравяме, че „животът е това, което се случва, докато си правим планове“. За това – по-добре е да изчакате, докато се преместите в по-голямо пространство, отколкото да се озовете „натъпкани“ с половинката и кучето в твърде тесен апартамент.

куче апартаментСнимка: iStock

Куче със среден размер често е универсален избор

Една от възможностите, подходяща за хора, които не са сигурни колко голямо куче да си вземат, е да заложат на по-дребни или средни породи четириноги. 

В тази категория попадат Мопс, Дакел, Чихуахуа, Чау Чау, Пудел, Ши Тцу, Джак Ръсел и други видове териери. Всички те се считат за страхотни апартаментни кучета. Остават сравнително малки (не променят драстично размерите си) и не се нуждаят от много място, когато са си вкъщи. 

Някои от изброените четириноги действително изискват редовни упражнения и физическа активност, за да изразходват енергията си. В общия случай обаче, като изключим Джак Ръселите, то две ежедневни разходки в градинката около блока ви ще са абсолютно достатъчни, за да са в добра форма. 

кучеСнимка: iStock

Големи кучета за малки апартаменти

От друга страна, има някои средни към големи кучета, които нямат проблем да живеят в по-малки пространства. Такива са, например, Булдозите и хрътките, които са добър пример за домашни любимци, които се чувстват добре дори и в по-тесен апартамент. Тези четириноги по начало са по-мързеливи и обичат да си подремват през голямата част от деня, но не бива да пренебрегвате напълно необходимостта от физическа активност, за да не се стигне до натрупване на излишни килограми. 

Помислете и за съседите си

Когато взимате решение относно това колко голямо куче да си вземете, едно от нещата, за които да помислите, е и как ще се възприеме от съседите. Разбира се, изборът ви не бива да се насочва от тяхното мнение, но може би все пак е добре да разберете дали някой на вашия етаж няма алергия или страх от по-големи животни. Ако ви няма вкъщи, а домашният ви любимец започне да лае – дали това ще създаде неудобство за съседите ви (в случай, че има възрастни хора или малки деца). Мислете с един ход напред, за да избегнете бъдещи проблеми с хората, с които делите една жилищна сграда. 

голямо и малко кучеСнимка: iStock

Не забравяйте, че намирането на домашен любимец, който идеално пасва и отговаря на вашето пространство, начин на живот и личност, ще направи вашият дом (дори и малък) – едно по-светло, топло и уютно пространство. 

Вижте още:

На каква възраст кучетата спират да растат

 

Виж още