На каква възраст кучетата спират да растат

голдън ретривър Снимка: iStock

Е дин от най-често срещаните въпроси, който стопаните на четириноги си задават, е колко голямо ще стане кученцето им и кога ще спре да расте, категорични са ветеринарни лекари. 

Истината обаче е, че дори специалистът няма как да каже това с абсолютна сигурност. Защото няма един прост, точен или универсален отговор кога дадено четириного достига пълното си тегло. Това е така, защото факторите, които влияят върху растежа на домашния ви любимец са различни. Те варират от размер и порода до генетика и наследствена предразположеност. 

Фактори, които определят кога вашето куче ще спре да расте

Ветеринарните лекари взимат предвид няколко елемента, когато се опитват да оценят очаквания размер на малко куче като възрастен индивид. Сред основните е общата оценка на пълните размери, характерни за дадената порода.

Генетиката безспорно е фактор номер едно, който влияе на скоростта на растеж на домашния ви любимец. Специалистите имат идея за очакваните размери, базирани на породата, но тук се включват и допълнителни моменти, основен от които е размерът на родителите.

Dogsandcats.bg

Ако сте взели домашния си любимец от развъдник – тогава знаете какво да очаквате. Но ако е осиновен от приют ви остава да разчитате на твърдението, че лапите на кученцето ще определят размера му след години. Макар че според много ветеринари – това е абсолютен мит. 

Хормоните на растежа също се намесват и влияят на размера, до който ще достигне косматия ви спътник. Според последни проучвания, ориентирани към едрите породи, скоростта на растежът им може да се повлияе и от фактора кастрация – преди или след едногодишна възраст. Това, разбира се, може да засегне кучета от всякакъв размер като при малките четириноги - говорим за милиметри, докато при по-големите – за сантиметри. 

кученцеСнимка: iStock

Кога кучетата са вече „възрастни“

Размерът на четириногите е определящ за това кога те ще преминат към зряла възраст. Като цяло – правилото е, че представителите на по-малките породи достигат пълното си тегло по-рано от по-големите си събратя.

Това е така, защото тялото и костите на по-едрите четириноги се нуждаят от повече време, за да натрупат калций. А той именно е определящ за развитието на животните.  

Предлагаме ви няколко средни възрасти на съзряване на различните размери породи. Отново – всичко е индивидуално и има много изключения от правилото.

  • Кучета от малки породи (под 9 кг)

Тук сме включили представители на породи като Дакел, Малтийска болонка, Йоркширкски териер, Той пудел, Чихуахуа и Бишон фризе. Тези четириноги обикновено започват да растат бързо, като сериозно "дръпват" още между 4-6 месец и достигат пълния си размер между 10-12 месец.

  • Кучета от средни породи

Кучета между 9 и 20 кг – когато са напълно пораснали. Тук попадат породи като Басет, Гончета и Мини шнауцер. Характерно за кучетата със среден размер е, че удвояват размера си между 8-12 седмица и достигат пълното си тегло между 12-15 месеца. Понякога обаче, могат да пораснат и малко след това.

  • Кучета от едри породи

При едрите четириноги (обикновено над 20 кг) сме включили породи като Лабрадор ретривър, Боксер, Пит Бул, Голдън ретривър, Немска овчарка и Коли. Тези домашни любимци също удвояват размера си между 8-12 седмица, но след това растежът се забавя. Обикновено се счита, че са достигнали пълния си размер на 18 месеца.

голдън ретривърСнимка: iStock

  • Гигантите в кучешкия свят

Кучетата от гигантските породи като Санбернар, Немски дог или Мастиф се развиват най-дълго поради огромната им скелетна рамка. Пълният им потенциал за растеж е между 18-24 месеца, но може да отнеме до три години, за да достигнат пълното си тегло. До тогава за тях е съвсем нормално да изглеждат леко мършави.

Вижте още:

Защо кучетата живят по-малко от хората

 

 

Виж още