Как да спрем кучето си да лае при всеки шум

куче лай Снимка: iStock

И мате куче, което лае при всеки малък шум? Независимо дали причината питомецът ви да извиси глас е джафкането на друго четириного, звънецът на вратата или просто отваряте шкаф, чиято вратичка скърца – домашният ви любимец задължително отбелязва всичко случващо се около него с порядъчна доза лай. Звучи ви познато? Бързаме да ви успокоим – не сте сами!

куче лайСнимка: iStock

Кучета, които са прекалено чувствителни към звуци, могат да направят ежедневието на стопаните си изключително стресиращо и неприятно. За щастие, има някои начини как да ограничите тази постоянна аларма.

Защо някои кучета лаят при всеки шум?

И така, защо някои кучета са по-чувствителни към шумове? Не можем да кажем със сигурност, тъй като всяко четириного има своята индивидуалност. Но изглежда има няколко основни причини за прекомерната вокализация на четириногите. 

Dogsandcats.bg

куче лайСнимка: iStock

  • Кучето е тревожно и стресирано (и това се проявява чрез лай по всичко и всеки);
  • Изпитва необходимост да пази дома си и вас от всяка заплаха (включително – всеки шум, който долови);
  • Свръхвъзбуда (например звук от храна в паничката);
  • Отговор на лая на други кучета наблизо;

Как да спрем кучето си да лае при всеки шум, който чуе

Има някои неща, които можете да направите, за да ограничите постоянния лай на кучето си и да си осигурите една идея по-спокоен живот. 

куче лайСнимка: iStock

  • Игнорирайте лаенето

Знаем, че това е най-лошото нещо, което можем да ви посъветваме. Или поне така ви звучи – в крайна сметка до какво добро може да доведе това просто да не обръщате внимание на джафкането на животното? Всъщност, когато крещите на кучето си, то просто си мисли, че вие се присъединявате към неговия лай. И ако това е поведение, водено от страх, то опитвайки се да го галите, утешите или надвикате, вие може да оставите у него впечатлението, че това е вид награда за лаенето. За това – най-добре е да се опитате да го игнорирате (междувременно – снабдете се с чифт тапи за уши!).

  • Противокондициониране

Тъй като шумовете са това, което кара вашето куче да реагира, можете да се опитате да промените асоциациите му. Идеята е животното да свикне да получава „награда“, когато запази тишина. За да направите това, започнете да възнаграждавате питомеца си всеки пък, когато остане спокоен в различни ситуации. 

куче лайСнимка: iStock

  • Потърсете помощ

Работата на професионалните треньори на кучета чрез метода на положително подсилване на желаното поведение, ще помогне за ускоряване на това обучение. Не се притеснявайте да потърсите помощ в случай, че усещате, че не можете да се справите сами.

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

 

Виж още