Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

куче Снимка: iStock

Е дин от най-честите проблеми, пред които са изправени собствениците на домашни любимци, е свързан с поведението на кучето им в тяхно отсъствие. Колкото и да обичате косматия си приятел (не се съмняваме в това нито за секунда!), няма как да не се тревожите и притеснявате, че той лае и скимти с часове, докато не сте у дома. Това поведение е не само досадно, но може да ви коства и добрите отношения със съседите. 

Вашето куче има своите причини да се държи по подобен начин. Сред най-честите поводи за хленчене, скимтене или лай са скука, безпокойство, страх или тревожност от раздяла.

Ако сте уведомени (или сте сложили камера в дома си и сами сте забелязали), че домашният ви любимец се държи по подобен начин във ваше отсъствие, не бива да оставяте нещата да ескалират. Вместо вие и косматият ви приятел да бъдете нарочени от останалите обитатели на блока, опитайте тези трикове, с които ще разсеете или пренасочите поведението на животното в по-тиха и спокойна посока. 

Dogsandcats.bg
  • Повече упражнения

Уверете се, че преди да се отправите към работното си място сутрин, сте осигурили достатъчно упражнения и физическа активност на домашния си любимец. Уморените кучета са по-склонни да прекарат по-спокойно деня си, за това – наблегнете на тичането и раздвижването по време на излизането сутрин. А ако можете да наминете (или да разчитате някой друг да го направи) и да пуснете кучето да се разтъпче и към обяд, макар и за малко – още по-добре!

старо кучеСнимка: iStock

  • Играчки и кучешки пъзели

В зоомагазините има невероятно изобилие от различни занимателни и интерактивни играчки и пъзели, с чиято помощ можете да ангажирате вниманието на домашния си любимец във ваше отсъствие. Сред най-популярните от тях са тези, в които могат да се поставят лакомства, а целта на животното е да ги извади. Както сами се досещате – улисано в игри в името на заветната цел – още нещо вкусно за хапване, на животното едва ли ще му остане толкова време за лаене. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Познати звуци

Едно от предложенията, които се радват на подкрепата на професионални дресьори и треньори гласи, че кучета, които лаят, докато собствениците им ги няма, се чувстват по-спокойно ако „за фон“ оставите някои познат звук като радио или телевизор. Идеята на този психологически трик е, че така имитирате познати звуци от домакинството на кучето. А ежедневието му – това сте вие, неговият собственик. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашият аромат

И преди сме говорили за това защо кучетата обичат да спят в дрехите на стопаните си.  

За това може да оставите нещо с вашия аромат – стара тениска или блуза, например, което да е на разположение на домашния ви любимец във ваше отсъствие. Някои четириноги обичат да лягат директно на възглавницата на стопаните си, докато те не са у дома – в търсене на удобство и комфорт, докато други предпочитат да се гушнат в любимия ви пуловер. Това е начин за животното да се успокои, да усеща вашия мирис и това му носи чувство на спокойствие. 

Не подценявайте тревожността при раздяла

Скорошно проучване потвърди това, което редица ветеринарни лекари и собственици на домашни любимци отдавна знаят – тревожността при раздяла сложен проблем, който изисква специално внимание. 

кучеСнимка: iStock

Това поведение при някои четириноги се характеризира освен с продължителни хленчене и лай в отсъствие на стопанина, със задъхване, прекомерно лигавене и други признаци на стрес. 

Независимо каква е причината, поради която домашният ви любимец лае или хленчи, докато е сам, не бива да подценявате това проблемно поведение. Освен че е стресиращо за всички около вас, то със сигурност не е особено приятно и за самото животно. За това – най-добре е да потърсите причината за него и, ако се налага, с помощта на професионалисти да работите по отстраняването й. 

 

Вижте още:

Как да научите кучето си да идва при повикване

Защо кучето яде котешки изпражнения

 

Виж още