Как да спрем кучето си да се изпуска, когато е развълнувано

куче пикае Снимка: iStock

И зпускането от вълнение обикновено се случва в щастливи за кучето моменти, най-често – при поздрав или игра. И тъй като може да бъде досадно и неприятно да почиствате постоянно след питомеца си, добрата новина е, че уринирането в следствие на вълнение може да бъде коригирано с комбинация от техники за управление плюс малко време и търпение. 

куче уринаСнимка: iStock

Защо кучетата уринират, когато са развълнувани?

Можем да предположим, че има пропуски при изграждането на хигиенни навици и за това кучето ни се изпуска у дома, вместо да върши работите си навън. Но това не важи, когато говорим за изпускане от вълнение. Важно е да се има предвид, че куче, което уринира, когато е развълнувано, проявява неволна реакция. И това може да се случи и при четириноги, които са перфектно обучени да ходят до тоалетна навън, пишат от Американския киноложки клуб. 

Това е често срещано поведение при кученцата, тъй като те не са развили напълно мускулите, които им помагат да контролират уринирането. И добрата новина е, че повечето от кутретата израстват това поведение с напредване на възрастта.

Dogsandcats.bg

куче уринаСнимка: iStock

Уриниране при вълнение или покорно уриниране?

Въпреки че възбуденото изпускане и покорното уриниране може да изглеждат като едно и също нещо, двете са свързани, но съвсем различни поведения. Да, и двете възникват при подобни сценарии, като например, когато стопанина се прибере у дома, но е необходимо да се наблюдава езика на тялото на животното, за да се определи с какъв тип елиминиране си имате работа. 

Най-общо казано, куче, което уринира от вълнение, вероятно ще покаже и други признаци на щастие като отпуснато изражение, мек поглед, подвижен език на тялото и активно размахване на опашката. От друга страна, покорното уриниране включва по-нервно поведение – питомецът ви явно се чувства неудобно от нещо, позата му може да е леко приклекнала, опашката – прибрана към тялото, ушите – сплескани. Животното може да облизва често устните си или дори да се преобърне по гръб, след като елиминира. В света на кучетата този тип език на тялото говори за желание да се успокоят по-високопоставените индивиди на глутницата. 

куче уринаСнимка: iStock

Как да спрем кучето си да се изпуска, когато е развълнувано

Чудите се как можете да спрете възбуденото уриниране при кучето си? Първата стъпка, преди да започнете с тренировките, е да посетите за преглед ветеринарния си лекар. Целта е да изключите всякакви здравословни проблеми. Щом това се случи, опитайте следните съвети, за да предотвратите неволното изпускане на питомеца си. 

  • Прибирайте се по-тихо вкъщи

Разбира се, разбираме, че вие също сте развълнувани и щастливи да видите най-добрия си приятел, когато се приберете у дома след дълъг работен ден. Прекалено шумният поздрав обаче, е по-скоро нежелателен. Вместо да правите голям въпрос от прибирането си, включвайки силен, щастлив глас и много галене, заложете на по-спокойно поведение. Оставете животното да ви поздрави, като същевременно поддържате по-мека атмосфера. 

куче уринаСнимка: iStock

  • Следете езика на тялото си

Не винаги осъзнаваме как нашата невербална комуникация влияе върху поведението на домашния ни любимец. Например, протягането на ръка и отривистото потупване по главата и гърба на кучето, за вас може да изглежда като чудесен начин да кажете „Здравей!“. Но тези жестове могат да отключат у питомеца ви по-голямо вълнение, отколкото той може да понесе и то да причини неволна реакция като елиминиране. Вместо това, опитайте да клекнете с лице настрани от домашния си любимец, като нежно го погалите по раменете или отстрани. 

куче щастиеСнимка: iStock

  • Намалете звука

Вашият глас също може да засили вълнението на домашния ви любимец. Вместо да използвате високия си и приповдигнат за поздрав глас, придържайте се към по-ниския и мек тон. 

  • Пренасочване с лакомства или играчки

Ангажирането на вниманието на кучето може да помогне за изместване на фокуса му по време на поздрав. Макар че работи, има тънка граница при предоставянето на лакомства и играчки по този начин, тъй като понякога това също може да екзалтира прекомерно животното. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

В заключение, не забравяйте, че това поведение е неволно. Което означава, че домашният ви любимец не може да го контролира. Ето защо е особено важно никога да не наказвате питомеца си за това, че се е изпуснал от вълнение. Наказанието може да измести възбуденото в покорно уриниране, което добавя слой сложност към процеса на коригирането му.

Вижте още: 

Защо кучето се изпуска на леглото ви

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Виж още