Защо кучето се изпуска на леглото ви

куче Снимка: iStock

А ко кучето ви често се изпуска на леглото ви, бързаме да ви успокоим – не сте единствените! Кучешката урина може да съсипе хубавата ви спалня, а освен петната, които се чистят трудно, миризмата може да накара четириногия ви приятел да се изходи на същото място отново.

Леглото ви е привлекателно, меко, абсорбиращо и мирише на вас. Съвсем естествено – кучето ви иска да прекарва повече време там. Много хора погрешно смятат, че четириногите пикаят по спалните на собствениците си като акт на господство или бунт. Причините за това поведение могат да бъдат малко по-сложни. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучето пикае на леглото ви?

Първата стъпка към решаването на това проблемно поведение е да определите причината за него. Може да се наложи да посетите ветеринарния си лекар за помощ, а преди това – нека заедно да разгледаме възможните варианти. 

Dogsandcats.bg

Най-добрата тактика е да изключите първо потенциалните медицински причини и състояния, а след това – да опитате да се справите с възможните поведенчески проблеми.

  • Проблеми с пикочните пътища или бъбреците

Инфекциите на пикочните пътища често карат кучетата да се изпускат на различни места из дома ни. Ако имате предположение, че се касае за нещо подобно – разумно е да занесете проба от урината на косматия си приятел при ветеринарния си лекар, за да извърши анализ. Ако кучето ви има ИПП и няма контрол на активността на пикочния си мехур - най-вероятно ще е необходимо медикаментозно лечение с антибиотици. 

Други медицински проблеми

Сред останалите възможни здравословни проблеми, свързани с уринирането, наблюдавани при кучетата са: цистит (възпаление на пикочния мехур), кристали в урината, камъни в пикочния мехур, структурни аномалии, бъбречни заболявания и дори – тумори. Добрата новина е, че повечето от тях са лечими с лекарства, хранителни добавки и/или промени в диетата. 

По-сериозните и екстремни проблеми понякога изискват оперативна намеса. Някои заболявания като диабет и болест на Кушинг също могат да засегнат и пикочните пътища.

  • Инконтиненция

Кучетата, които имат уринарна инконтиненция изпускат урина неволно.Това може да се случи докато кучето спи, макар че при някои четириноги състоянието е толкова напреднало, че може да се случва и, докато са будни. 

Инконтиненцията се среща по-често при възрастните кучета, но някои състояния могат да я причинят и при по-младите. Хормон-реагиращата уринарна инконтиненция не е необичайна при женските кучета и дори може да засегне мъжките, макар и по-рядко. За щастие има лекарства, които да помогнат.

кучеСнимка: iStock

След като сте изключили медицинските проблеми и състояния, е време да помислите за поведенческите и възпитателни възможни обяснения:

  • Вълнение, страх, стрес или тревожност

Уринирането от вълнение е често срещано при по-малки кучета. Те са склонни да отделят по няколко капчици, когато са твърде развълнувани или обратното – уплашени или стресирани. Повечето четириноги надрастват това поведение, но някои животни се нуждаят от по-специално обучение, ако то се проявява и в зряла възраст.

Вижте още: Как да спрем кученцето да се изпуска, когато е развълнувано

Сред факторите, които причиняват неволно уриниране са често са внезапни промени в средата. Ако наскоро сте се преместили, например, това може да отключи състояние на безпокойство или силен стрес.  

  • Териториална маркировка

Някои кучета са по-териториално настроени от други. Мнозина обичат да го правят чрез уриниране. Когато това се случва на леглото ви обаче, неминуемо се превръща в проблем. Можете да сведете териториалната маркировка до минимум чрез обучение и модификация на поведението.

Как да спрете кучето си да уринира на леглото ви?

Ако кучето ви пикае повече от веднъж върху леглото ви, първото, което трябва да направите, е да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Той вероятно ще иска да извърши физически преглед и да вземе проба от урината за анализ. В някои случаи може да са необходими допълнителни лабораторни тестове и дори рентгенови снимки. Специалистът ще обсъди с вас план за лечение въз основа на констатациите. 

Щом вашият ветеринарен лекар изключи всички потенциални медицински причини за неподходящото уриниране на вашето куче, тогава е време да поработите за коригиране на поведението.

Първо – оценете околната среда, в която живее вашето куче. Има ли големи промени в живота му напоследък, които могат да причинят състояние на стрес? Като преместване, раждане на бебе, смърт на друг домашен любимец и дори вашето състояние. Важно е да не забравяте, че вашите емоции се прехвърлят на косматия ви приятел, а тревожното и уплашено куче не е в състояние да научи нови неща. За това – може би е време да намалите стреса в ежедневието си?

кучеСнимка: iStock

Тренировките, чрез които да отучите кучето ви да пикае на спалнята включват на първо място – да ограничите достъпа на животното до леглото ви. Дръжте вратата на спалнята си затворена, докато ви няма. 

Когато сте си вкъщи – не забравяйте по-често да извеждате кучето си навън, за да свърши работите си. Позволете му да се качи на леглото при вас само, когато вие сте на него. 

Много кучета сякаш нарочно уринират върху леглата на стопаните си. Не бива обаче да бързате със заключенията – всяко четириного е със своя индивидуалност, нрав и привички. Опитайте се да вникнете в подбудите, които карат домашния ви любимец да проявява определено поведение – само така успешно ще успеете да го отучите от него!

 

Вижте още: Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

 

Виж още