По колко пъти е нормално да уринира кучето

куче Снимка: iStock

Е дин от най-честите въпроси, който стопаните на кучета си задават, е по колко пъти е нормално домашният ни любимец да уринира? И има ли причина за безпокойство, ако го прави твърде често?

Повечето кучета в зряла възраст уринират на всеки четири до шест часа, докато кутретата и по-възрастните ходят и по-често. Случва се обаче по време на една, например, половинчасова разходка кучето да се изпикае между 5-6 пъти. Няма как да не се запитаме – това нормално ли е? 

кучеСнимка: iStock

Медицинският термин за състоянието, при което кучето пикае твърде много в следствие повишено производство на урина се нарича полиурия. Има много фактори и условия, които могат да повлияят на това колко често домашният ви любимец има нужда да се облекчи. Възможните причини за по-честото уриниране варират от напълно естествени и нормални, до признаци на здравословни проблеми, които изискват ветеринарна консултация. Основните от тях, които ще разгледаме по-подробно са:

Dogsandcats.bg
  • Възраст

Възрастта на кучето рефлектира пряко върху нуждата му от по-често уриниране. Докато животното е малко и след това – в последните години от живота му, то има нужда да ходи до тоалетната по-често и това е съвсем в реда на нещата – както е и при нас, хората.

До навършване на 5-6 месеца кученцата уринират два пъти по-често, отколкото тези в зряла възраст. Тоест – веднъж на всеки два – максимум три часа. Това е така, защото те все още нямат контрол над пикочния си мехур, нито изградени навици да „стискат“, докато дойде моментът за разходка. 

  • Прегряване и жажда

Ако заедно с домашния си любимец прекарвате повече време навън през по-топлите месеци на годината, логично на животното му е необходимо по-голямо количество вода, за да се поддържа хидратирано. Тъй като кучетата не се потят, както хората, те регулират телесната си температура чрез повишено задъхване, изразходвайки по-голямата част от запасите на вода в тялото си. Така се получава своеобразен цикъл – четириногото има нужда от повече течност, за да се охлади и съответно – пикае повече. 

  • Маркиране на територия

Кучетата не използват стикери или маркери, с които да обозначат откъде са минали. Маркирането на територия е често срещано при мъжките индивиди и е основната причина, поради която ви се струва, че животното ви пишка твърде много и често. 

Как можем да различим дали кучето ни се облекчава или маркира територия? 

Докато нормалното уриниране се случва с вдигане на крак и дълъг, продължителен поток, то при маркирането кучето ви може да изпусне понякога дори няколко капки урина на близкото дърво, стена или стълб. Кастрацията на мъжкото куче почти елиминира и инстинкта му за маркиране на територия навън. Ако сте си взели второ куче пък, най-вероятно ще станете свидетели на нещо като „състезание“ по маркиране между двете животни в периода им на приспособяване едно към друго.

  • Кастрация

Кастрацията на мъжкото куче спира желанието му да маркира територия, но може да причини по-честа необходимост от уриниране при женските. В този контекст това е така, защото липсва контрол над пикочния мехур за определен период от време. Съществува отчетлива разлика между куче, което пикае много, водено от естествена нужда и такова, което уринира неволно – ще се ориентирате не само по количествата, но и по езика на тялото и цялостното поведение на животното. 

кучеСнимка: iStock

  • Инфекция на пикочните пътища (ИПП)

Инфекцията на пикочните пътища при кучето е често срещано и лечимо заболяване, чиито симптоми се характеризират с по-често от нормалното уриниране. Тя засяга по-възрастни или женски кучета по-често, отколкото мъжките зрели екземпляри. Най-ясният и тревожен симптом на това заболяване е промяната на цвета на урината на кучето. Тя ще стане мътна или с пръски кръв, а самото животно видимо изпитва дискомфорт при уриниране, стои приклекнало по-дълго от обикновено, преди да започне да пикае, възможно е дори да скимти леко, докато го прави. 

Причина за възникване на тази инфекция са бактерии, развили се в уретрата на животното. Лечението най-често е медикаментозно – с прием на антибиотици.

  • Първи признаци на диабет

Един от ранните симптоми на захарен диабет при кучетата е по-честото уриниране. При домашните животни това заболяване възниква, когато храносмилателната им система не може ефективно да преобразува храната. Подобно на ИПП има и други симптоми, по които ще познаете това състояние. Ниската кръвна захар означава, че кучето ви ще има по-малко енергия – оттам ще се появи необходимост да яде повече. Освен прекомерен апетит, ще забележите повишена жажда и съответно – по-често уриниране. 

Кучешкият диабет не може да бъде излекуван, но може да се управлява успешно чрез режим на хранене, подходящи упражнения и лекарства. 

кучеСнимка: iStock

Само по себе си куче, което пикае много или по-често по време на разходка, не е причина за безпокойство. Може да ви изглежда малко странен, но съвета, който ще ви дадем е следният: наблюдавайте домашния си любимец. Опитайте се да изброите по колко пъти средно уринира по време на едно излизане. Не ви е необходима практика, за да можете да направите разликата между облекчаване, маркиране или неволно изпускане. Ако забележите драстични промени в цвета на урината на кучето си, както и разлики в хранителните му навици или енергийните нива – не губете време да посетите ветеринар.

Виж още