Как да спрете кучето да яде от храната на котката ви

куче котка храна Снимка: iStock

М ожете ли да ги вините? Пикантна и ухаеща вкусно, някои кучета просто обожават вкуса и аромата на котешката храна! Тъй като формулата, предназначена за мъркащите домашни любимци е по-богата на протеини и мазнини обаче, не е желателно да оставяте четириногия си другар да си похапва често от нея. 

Въпреки че може да отнеме известно време, напълно възможно е да накарате кучето си да спре да се интересува от съдържанието на паничката на котката ви. Можете да го обучите или да я игнорира напълно, или да премахнете достъпа му до нея напълно.

куче и коткаСнимка: iStock

Защо кучето ми яде котешка храна?

Кучетата обожават аромата и вкуса на котешката храна, както и високото съдържание на мазнини и протеини в нея. Освен това, вероятно то е привлечено и от факта, че в паничката на мъркащия ви домашен любимец винаги има нещо. А ако целодневно имате достъп до изкусителни хапки котешка храна, то кой би могъл да устои?

Dogsandcats.bg

Защо за кучето не е добре да яде котешка храна?

Въпреки че котешката храна не е токсична за кучетата, домашният ви любимец не бива да я консумира. Знаем, че котките са хищници и храната им е специално формулирана, за да задоволи уникалните им нужди. Това означава храна, която е богата на протеини и мазнини.

куче и коткаСнимка: iStock

Куче, което понякога похапва котешка храна, може да има разстроен стомах или газове. Но ако я яде непрекъснато, то няма да получи необходимите му хранителни вещества. Вместо това ще натрупа излишни килограми. 

Ако установите, че вашето куче яде котешка храна, трябва да се откажете от тази нездравословна зависимост. Ето пет лесни съвета как да направите точно това.

  • Ограничете достъпа му

Един от най-лесните начини да спрете кучето си да яде храната на котката ви, е да поставите паничката й на място, до което то не може да достигне. Или с други думи, далеч от очите, далеч от ума. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Използвайте защитна врата

Друг вариант как можете да спрете кучето да похапва от яденето на котката ви е да блокирате зоната й на хранене с предпазна врата. Мъркащият ви домашен любимец може без усилие да я прескочи, докато повечето четириноги ще срещнат известни трудности. 

  • Създайте график за хранене

Въпреки че много стопани на домашни любимци предпочитат да хранят на свободен принцип котката си, за да й позволят да хапва тогава, когато иска, това може да не е най-добрият вариант при домакинства с повече от един домашен любимец. Помислете как да структурирате графика на хранене на животните така, че да се създаде ежедневна рутина. И стойте наблизо, за да следите дали всеки се е съсредоточил върху собствената си паничка.

куче котка хранаСнимка: iStock

  • Наблегнете на обучението

Ако не искате да поставяте бариери или да пазите котката си, докато се храни всеки път, когато се храни, командата „остави“ може да направи чудеса за вас. Всеки път, когато хванете питомеца си да се насочва тайно към храната на котката ви, използвайте тази команда, за да насочите вниманието му в друга посока. Уверете се, че сте последователни, използвате една и съща дума и прилагате положително подсилване за добре свършената работа.

  • Вземете автоматична купа за хранене

Можете да опитате да смените текущата купичка на котката си с автоматична хранилка.

куче котка хранаСнимка: iStock

Въпреки че безспорно е сладко да хванете кучето си да си похапва от храната на котката ви, това поведение не бива да бъде насърчавано, нито да продължава дълго, тъй като може да доведе до здравословни проблеми в бъдеще. 

 

Виж още