Как да сприятелим две кучета, когато едното е агресивно

кучета среща Снимка: iStock

К огато едно куче е агресивно към друго, с което общува редовно, ще трябва да установите причината за поведението му, преди да започнете с опитите да го коригирате. Без да знаете защо домашният ви любимец се държи по определен начин, дресурата тук следва да бъде по-скоро реактивна, отколкото проактивна. Ако искате да сприятелите две кучета и да им помогнете да се разбират, има няколко основни начина да го направите. 

кучета играСнимка: iStock

Настройте собственото си мислене 

Преди да започнете каквото и да е било обучение, необходимо е да се научите да контролирате собствените си емоции. Домашният ви любимец ще усети дали сте нервни, ядосани, развълнувани или по някакъв начин извън контрол. Ще трябва да бъдете проактивни, а не реактивни, когато агресивно куче ръмжи, лае или напада. Това означава, че трябва да сте готови с действията си предварително. 

Не викайте и не вдигайте ръка, за да сплашите кучето. Това ще изпрати послание до вашия домашен любимец, че вие не контролирате себе си. А оттам – следователно и ситуацията. Ако дадено четириного се държи агресивно, вашият питомец няма да ви възприема като защитник, ако не сте спокойни. 

Dogsandcats.bg

кучета играСнимка: iStock

Опитайте се да установите причината

Ако е възможно, разберете защо едното куче е агресивно спрямо другото. Причините за нападателното поведение на едно четириного могат да включват страх, притежание, отбрана, териториалност или защита. А може и да е на база полова доминация. 

Търсете модели. Например, дали кучето се държи агресивно само по време на хранене? Започва ли да ръмжи на другото животно, когато децата ви са наблизо? А какво ще кажете, какво се случва, когато си играете с другото куче? Имайте предвид, че четириногите не обичат особено да споделят легло, вода, купички за храна или играчки. А понякога – и вниманието на собственика си. За това, уверете се, че всеки от домашните ви любимци разполага със собствени неща. 

Понякога агресивното куче може да е просто разгонено или наскоро родила майка инстинктивно да защитава малките си. Ако е още малко кученце пък, то може да се нуждае от социализация, за да свикне да бъде около други четириноги. 

кучета срещаСнимка: iStock

Добавете малко упражнения

Кучета, които лежат по цял ден, не са в състояние да изгорят излишната енергия и калории. И понякога могат просто да си търсят повод да се спречкат. Ако тренирате редовно четириногите си другари, може да съумявате да ги уморите достатъчно, така че да не им остава време да бъдат агресивни. 

Опитайте кастрация/стерилизация

Ако агресивно куче не е кастрирано или стерилизирано, това може да допринесе за проблема. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно въпросните процедури. Имайте предвид, че дори да не реши проблема, кастрацията има други положителни ползи за цялостното здравословно състояние на четириногото. 

кучетаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още