Как да успокоим кучето си, когато наблизо има заря

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали е честването на някой празник, навечерието на Нова година или друго тържество на открито, много собственици на кучета се сблъскват с вой, лай, треперене, като цяло – с тревожността на домашния си любимец, когато някъде наоколо има заря. Защо четириногите ни приятели се страхуват толкова от фойерверките -  дори и когато са в небето и какво можем да направим, за да ги успокоим? 

куче фойерверкиСнимка: iStock

Може би е миризмата. Или са шумът и проблясъците на светлината. Факт е обаче, че каквато и да е причината, повечето кучета откровено се страхуват, когато чуят навън да се гърми. Добрата новина е, че има някои стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на вашия домашен любимец да остане по-спокоен, когато навън има заря. 

  • Създайте сигурно убежище за кучето си

Специалистите препоръчват да създадете уютно място в дома си, където кучето ви се чувства комфортно. Важно е животното да е свикнало с успокояващата го среда предварително. Леговището на четириногото – дали ще е под леглото или в килера, е важно място, което ще му позволи да „избяга“ и да се абстрахира от това, което го плаши. 

Dogsandcats.bg
  • Пуснете фонов шум

Можете да включите малко по-силно телевизора или радиото, щом чуете първите индикации, че наблизо започва заря. По този начин ще прикриете, поне частично, звуците на фойерверките. 

кучеСнимка: iStock

  • Успокойте, не се карайте на кучето си

Важно е да обърнете внимание на уплашения си домашен любимец, но ключовото в тази ситуация е начинът, по който го правите. Постарайте се да сте максимално спокойни, използвайте равен, лишен от емоции тон. Галенето може да бъде успокояващо – дългите, бавни и леки удари по гърба на животното обикновено му възвръщат чувството за комфорт. 

Единственото нещо, което на всяка цена трябва да избягвате, е да се карате на кучето. Реплики като „Стига!“ или „Всичко е наред, успокой се!“, изречени с по-висок от средния тон, могат да накарат домашния ви любимец да си помисли, че действително има от какво да се страхува. 

кучеСнимка: iStock

  • Обсъдете го с ветеринарния си лекар

Ако тревожността на кучето ви е сериозна, помислете да запазите час за среща с ветеринарния си лекар, за да обсъдите начините, които могат да помогнат за успокоение на кучето ви. Някои медикаменти и терапия могат да помогнат за овладяване на състоянията на тревожност.

 

Вижте още: 

Защо кучето ми трепери

10 вида шум, които стряскат кучето ви

 

 

Виж още