Защо кучето ми трепери

куче Снимка: iStock

П онякога кучетата треперят от вълнение, когато видят любимия си човек след дълъг период на отсъствие. Друг път това е неволен отговор на факторите на околната среда. В някои случаи треперенето може да бъде симптом на определени генетични състояния или признак на сериозно заболяване. 

За да определите дали причината за треперенето, трябва да разберете причините, които го причиняват.

Някои породи са предразположени

кученцеСнимка: pixabay.com

Ако попитате собственици на кученца от породата Чихуахуа, например, те ще ви кажат, че дребните им приятелчета често треперят по различен повод - когато са уморени, гладни, щастливи, развълнувани…

Dogsandcats.bg

Честото треперене е типично за някои породи, които са с по-рядка козина или са склонни към безпокойство. Освен Чихуахуа, това са и Малтийските болонки, както и Западнохайландските бели териери. Тези четириноги са предразположени към развитие на Синдром на придобитото треперене. Болестта е толкова често срещана при малките бели кучета, че често дори не прави впечатление и се възприема като част от поведението им.

Синдромът на треперещото куче е генетично състояние, което засяга нервите на гръбначния мозък. Макар да звучи страшно, то има тенденцията да отшумява само с напредване на възрастта на животното.Наблюдава се по-често и при кучета от породите: Чау Чау, Ваймаранер, Бернско планинско куче, Самоед, Английски Спрингер шпаньол или Рат Териер.

Другите по-чести причини за треперене при кучетата са:

  • Защото им е студено

Ако не се касае за медицински или генетично обусловен проблем, треперенето често е естествената реакция на животното през студените месеци. Точно както при хората, това е физиологичният отговор на тялото спрямо ниските градуси, върху който бозайниците нямаме контрол. 

Когато кучето трепери от студ, бързите движения на неговите скелетни мускули освобождават топлина и това му помага да повиши телесната си температура. За това и треперенето се наблюдава по-рядко при породи, чиито представители са с по-гъсти и дебели кожуси. 

кучеСнимка: iStock

  • Треперене от вълнение

Понякога гледката на каишката им, торбичка с любимите лакомства или играчка може да предизвика такова щастие у някои домашни любимци, че те да започнат да треперят от радост. Ловните и работните породи са по-склонни към този вид треперене. За щастие, то е безвредно и често преминава бързо.

  • При страх или безпокойство

Домашните ни любимци имат сходни до човешките реакции, когато става въпрос за страх – тялото им освобождава хормона адреналин, който изостря сетивата им и ги подготвя, чрез треперене, да „оцелеят“ при стресова ситуация. Този импулс може да се появи и при вида на нещо, което ужасява или агресира животното като прахосмукачка, скейтборд или метла, например. 

кученцеСнимка: pixabay.com

  • Необяснимото треперене може да е знак за болка

С напредване на възрастта кучетата изпитват болки в ставите, а мускулите им стават все по-слаби. Не е необичайно възрастните кучета да треперят в резултат на дискомфорт или слабост, както и ако страдат от болезнени медицински състояния като панкреатит.

Ако няма видима причина, поради която косматият ви приятел трепери – задължително се свържете с ветеринарния си лекар, защото може да се касае за по-сериозен здравословен проблем. 

Кои заболявания причиняват треперене при кучетата?

  • Натравяне

Някои отрови, които съдържат определени токсични вещества, могат да повлияят на нервната система, причинявайки неволно треперене. Сред симптомите, които ще забележите в тази ситуация, са и болка, гадене,повръщане.

  • Бъбречно заболяване

Кучета с напреднала бъбречна недостатъчност могат да страдат от припадъци и неконтролируеми пристъпи на треперене.

кучеСнимка: iStock

  • Болест на Адисон

По време Адисонова криза надбъбречните жлези вече не произвеждат хормоните, необходими за справяне със стреса. Това може да предизвика треперене при кучето.

  • Хипогликемия

Ниската кръвна захар най-често е типична за малки кученца, както и представителите на по-дребните породи. Това може да причини треперене, замаяност и загуба на ориентация.

  • Небалансирани електролити

Ако има дисбаланс между основните електролити в тялото на кучето – натрий, калций и хлорид, то може да се почувства зле, да е немощно и да трепери често;

  • Епилепсия и състояния, засягащи малкия мозък

За разлика от хората, при кучетата припадъците могат да бъдат много по-фини и понякога дори да не разберете, че домашният ви любимец е получил такъв. Известно е, че дегенерацията на малкия мозък причинява неврологични симптоми като треперене.

кученцеСнимка: pixabay.com

Ако вашето куче изпитва необяснимо треперене, което се повтаря или не отшумява, незабавно посетете вашия ветеринарен лекар.

Във всички останали изброени случаи – нямате причини за безпокойство. Помнете – винаги отбелязвайте дори и най-малките промени в обичайното поведение на домашния си любимец. Това ще ви помогне да реагирате максимално бързо и адекватно в случай на необходимост.

 

Вижте още:

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Защо кучето е неспокойно през нощта

Виж още