10 вида шум, които стряскат кучето ви

куче Снимка: iStock

С трахът от силни шумове е нормален еволюционен отговор, който е помогнал на хората и кучетата да оцелеят. Въпреки това, някои четириноги могат да развият тежка ирационална уплаха или фобия към определени звуци. А има и такива шумове, които плашат почти всички кучета – независимо от порода, възраст и размер. 

Фобиите, свързани с шума при кучетата са доста често срещани. Въз основа на скорошно проучване, приблизително 39 процента от четириногите показват някои техни признаци. Често този вид фобии са съпътствани и се наблюдават заедно с други поведенчески разстройства като тревожност при раздяла или стрес. 

Защо страхът от силни шумове е толкова често срещан при кучета?

Шумовите фобии при кучетата могат да се проявят спонтанно, интензивни са и са реакция към един или повече звуци. Някои от най-често срещаните примери включват фойерверки и гръмотевици. Смята се, че околната среда и генетичното предразположение при определени четириноги също имат своята роля. Травматичните събития също могат да доведат до страх и непоносимост от определени шумове при домашните ни любимци. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че кучетата имат много по-чувствителен слух от хората и това може би е частично причината за тяхната шумова реактивност. Звук, който е силен за нас, се усеща много по-интензивно от косматите ни другари. Кучетата долавят звуци на по-високи честоти и височини.

При някои породи като Бордър коли, Австралийска овчарка и Немска овчарка пък, се смята, че шумовите фобии са наследствен компонент. 

10 вида шум, които плашат кучето ни

Знаейки кои шумове обикновено плашат домашните ни любимци, можем да им помогнем да се преборят със страховете си. Ето най-популярните от тях:

  • Гръмотевични бури

Шумът от гръмотевици е един от най-често срещаните звуци, които предизвикат уплаха у косматите ни приятели. Освен него обаче, бурите плашат кучетата и поради рязката промяна в биометричното налягане, миризмата на дъжд, появата на бурни облаци и силен вятър.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да успокоим кучето си по време на буря

  • Фойерверки

Това е може би най-честата причина за стрес при домашните ни любимци. Шумът на заря и ракети плаши косматите ни приятели толкова много вероятно, защото това е наистина силен звук, който за разлика от бурята, е непредсказуем. 

  • Изстрели от пистолет

Стрелбата с пистолет или пушка е силен и неприятен звук за човешките уши, а за кучетата ни, които чуват нещата с още по-висок интензитет, най-вероятно е изключително оглушителен. 

  • Автобуси и камиони за боклук

Вероятно домашните ни любимци мразят звуците на тези превозни средства, защото те са силни, но и защото са различни от обичайните им познати шумове, идващи от улицата.

  • Прахосмукачки

Някои кучета мразят самата прахосмукачка, други – звукът, който издава. Освен че е шумна, тя се движи по територията на кучето ви, което вероятно увеличава стреса и неприязънта му към уреда.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ни лае по прахосмукачката

  • Плачещо бебе

Пеленаче, което е разстроено от нещо може да произведе силни и често – високи звуци, които някои кучета мразят.

  • Аларми на автомобили

Ако щом се включи алармата на някоя съседна кола, домашният ви любимец започва да вие или лае – не сте сами. Този звук е толкова силен, че дразни слуха на косматия ви приятел дори през заключени врати и прозорци.

кучеСнимка: iStock

  • Сирени

Силните и продължителни високи звуци, причинени от сирените, идващи от пожарни автомобили, линейки и полицейски коли, са плашещи за много четириноги.

кучеСнимка: iStock

  • Реактивни самолети

Ако живеете близо до летище, може би сте забелязвали, че домашният ви любимец се държи странно всеки път, когато над главата ви прелети самолет. Силният шум от двигателя е много дразнещ за някои четириноги. 

  • Климатици или вентилатори

Звукът на включването на климатика или вентилатора може да стресне някои кучета. Вероятно това се дължи на внезапния характер на шума.

Как да помогнете на кучето си да преодолее шумовите фобии

Освен пускането на успокояващи звуци и музика, включването на радио и телевизор (помага по време на бури и фойерверки), за да прикриете плашещите шумове, има още няколко ключови неща, които можете да опитате, за да помогнете на домашния си любимец да се справи със страховете си. 

кучеСнимка: iStock

Най-важното, което трябва да направите, е да се научите да разпознавате кои са плашещите звуци за кучето ви да се опитате да ги отстраните своевременно. С времето страховете се засилват и в крайна сметка могат да се превърнат във фобия. А четириного, което има фобия към един шум е много вероятно да развие подобна и към други. 

Подходящото обучение е ключово, защото избягването на страшните за животното звуци невинаги е възможно. Можете да опитате да десенсибилизирате кучето си към звуците, от които се страхува, като пуснете запис на шума, започвайки с много ниска сила на възпроизвеждане и постепенно увеличавайки интензивността на звука. Важно е всичко да се случва много внимателно и постепенно, като се използва положително подсилване – например лакомство или играчка, за да се възнагради кучето, когато то не реагира или не се стресне от звука. 

 

Вижте още: 

Как да успокоим кучето, когато навън има фойерверки

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Виж още