Как да успокоим мъжко куче в близост до разгонена женска

кучета Снимка: iStock

Р азгонването при женските кучета причинява промени в поведението – както на самите тях, така и на всички мъжки четириноги в близост. 

кучетаСнимка: iStock

Когато наблизо има разгонена женска, типично за мъжките кучета е да започнат да хленчат, скимтят, да станат малко по-агресивни, по-възбудени и нервни. Тези поведенчески признаци са напълно нормални и са свързани с желанието за възпроизвеждане при четириногите – естествен инстинкт, който винаги надделява. Това обаче не означава, че са приемливи. За щастие, има някои начини как да успокоите домашния си любимец в „това“ време от месеца. 

Как да успокоим мъжко куче, когато наблизо има разгонено женско

Най-добрият начин да предотвратите възбудата на вашето мъжко куче, е да го държите далеч от женската, като го отделите в стая или част от дома ви, където то не може да я види или помирише.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Но това решение е приложимо само, ако и двете четириноги са в дома ви. Ами ако изведете питомеца си на разходка? Вашата основна грижа в този случай, е да държите момчето си под контрол, когато усети разгонена женска. Освен това:

  • Научете кучето си да се фокусира

Обучението на кучето ви да се фокусира върху вас може да бъде ефективен начин да му помогнете да остане спокойно и отпуснато, когато наблизо има разгонена женска. Като отклоните вниманието на животното към източника на възбудата му, канализирайки го върху себе си, можете да помогнете за намаляване на тревожността и реактивността му. 

кучетаСнимка: iStock

Използвайте положителни техники за подсилване на желаното поведение. Започнете, като научите питомеца си на основни команди за подчинение като „Седни!", „Стани!" и „Ела!". Награждавайте го с похвали и лакомства всеки път, когато реагира правилно. Можете да включите и команда, например „Погледни ме!“, за да накарате животното да осъществи зрителен контакт с вас. 

  • Разсейване и пренасочване на енергията

Друг начин да успокоите вашето мъжко куче, когато наблизо има разгонена женска, е да използвате техники за разсейване и пренасочване. Идеята е да ангажирате питомеца си с дейности, които да насочат енергията му и умът му да се отклони далеч от аромата на женското куче.

Един от начините да направите това е да изморите качествено косматия си другар. Изведете го на дълга разходка, съчетана с игра или друг вид физическа дейност, за да има възможност да изгори излишната енергия. Това ще намали и общата му тревожност. Предоставянето на играчки и пъзели ще поддържа ума на питомеца ви зает, а психическата стимулация ще помогне за намаляване на фиксацията му върху женската. 

кучетаСнимка: iStock

В допълнение към физическата и умствена стимулация, можете да използвате разсейване с различни шумове, за да пренасочите вниманието на питомеца си. Пускането на музика или бял шум във фонов режим може да е от полза. 

  • Успокояващи билки или етерични масла 

Естествени средства като билки и етерични масла могат да осигурят успокояващ ефект на мъжкото куче, когато наоколо има разгонена женска. Една от билките, която обикновено се използва за успокояване на кучета, е лайката. Тя има релаксиращ ефект върху нервната система на животните и може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Същото приложение има и коренът от валериана.

Що се отнася до етеричните масла, с признат отпускащ ефект, не само за кучетата, но и за хората, са лавандуловото масло, бегамот, кедрово дърво и тамян. Те действат успокояващо на нервната система на четириногите, помагат за премахване на стреса и насърчават релаксацията. Въпреки това е важно да отбележим, че не всички етерични масла са безопасни за кучета, така се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да използвате избраното от вас. 

кучетаСнимка: iStock

Какво кара мъжките кучета да се вълнуват, когато женската е разгонена?

Когато женското куче е разгонено, то отделя феромони, които могат да бъдат доловени от мъжките четириноги, дори от известно разстояние. Те карат мъжките да се възбудят и развълнуват, което води до прекомерен лай, маркиране и безпокойство. 

Колко дълго мъжкия бива привлечен от разгонената женска?

Продължителността на времето, през което мъжкото куче ще бъде привлечено от разгонена женска, може да варира в зависимост от породата, възрастта и темперамента на самото животно. Обикновено периодът може да продължи от няколко дни до няколко седмици. През това време мъжките могат да показват безпокойство, прекомерен лай и маркиране.

Вижте още: 

На какво мирише едно разгонено куче

Как да прикрием аромата на разгонено куче

Виж още