Как да прикрием аромата на разгонено куче

куче разгонено Снимка: iStock

В се повече собственици на кучета, които се въздържат да стерилизират своите женски питомци, се сблъскват с цикъла на еструса на домашния си любимец.

Женските кучета влизат в първия си цикъл на разгонване, когато достигнат пубертета (полова зрялост). Цикълът на еструс продължава около три седмици, а разгонването се случва на всеки шест месеца. 

Признаците на разгонване при различните четириноги варират, най-често те са свързани с промени в поведението в следствие на хормонален дисбаланс, кървене, по-силна миризма и отделяне на секрет.

Dogsandcats.bg

Именно миризмата на разгонена женска е това, което привлича мъжките кучета в района. За това и за много собственици би било полезно да знаят как могат да сведат до минимум този специфичен аромат. Предлагаме ви няколко съвета, които ще го минимализират, тъй като да изчезне напълно е по-скоро мисия-невъзможна!

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

куче разгоненоСнимка: iStock

  • Поддържайте личната хигиена на кучето си

Ежедневното измиване на вулвата и ануса на вашето куче с шампоан и топла вода може значително да предотврати натрупването на неприятна миризма в тези зони. Ако е възможно – просто заведете животното под душа и внимателно измийте гениталната му област. Ако имате душ с масажор, изплакването става още по-лесно.

Важно: Винаги използвайте само продукти, специално предназначени за домашни любимци. 

  • Хигиенни подстригвания

Ако домашният ви любимец има дълго палто или гъста козина, помислете дали да не направите хигиенна или санитарна подстрижка, преди животното да се разгони. Тази процедура ще премахне гъстите косъмчета около женските му части и ще направи поддържането им чисти (и съответно – без миризма) много по-лесно в последствие. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Можете да заведете кучето на специализиран грумър или да направите сами у дома хигиенното подстригване с подходяща за целта машинка. 

  • Пелени за кучета

Пелените за кучета, които можете да откриете в близкия зоомагазин, могат да бъдат много практични за разгонени четириноги. Предлагат се в два варианта – за еднократна и многократна употреба. 

Освен че са удобен вариант, ако домашният ви любимец има и кръвотечение по време на разгонването, тези пелени помагат за предотвратяване на миризмата, като елиминират петната, които животното оставя из вашия двор, мебели, килим, легло и др. И въпреки че те не са гаранция и няма да попречат на решителните четириноги да се чифтосат, те могат да ви дадат допълнителен елемент на защита, ако мъжко животно се опита да се качи върху женската.

куче разгоненоСнимка: iStock

  • Маскирайте аромата й

Освен разхождането на кученцето с пелена, можете да се опитате да прикриете миризмата му, като нанесете върху нея и някои безопасни за кучета силно разредени етерични масла (лавандула, лайка, тамян, джинджифил и розмарин). В зоомагазините има и специални парфюми, с които можете да се снабдите.

Избягвайте да пръскате кожата на животното, която така или иначе най-вероятно е чувствителна и раздразнена. Уверете се и, че винаги използвате аромати, които са безопасни за кучета, тъй като те са склонни често да почистват и ближат интимните си зони по време на периода на разгонване. 

куче разгоненоСнимка: iStock

  • Спрей против чифтосване

На пазара има много спрейове против чифтосване, които могат да помогнат вашето куче да мирише по-малко привлекателно за мъжките четириноги в района. Те са предназначени за пръскане в краката и основата на опашката на женската, като това трябва да се прави по няколко пъти на ден. 

Доколко добре работят обаче, зависи от останалите кучета, както и от това как женската понася спрея.

разгонено кучеСнимка: iStock

  • Добавете малко хлорофил

Хлорофилът е съединение, което позволява на растенията да абсорбират енергия от светлината и дава зеления им пигмент. Известно е, че той дава живот и помага за прочистване на кръвта, насърчава заздравяването, пречиства тялото, предотвратява инфекциите, засилва имунната система и освежава дъха.

Според някои специалисти, хлорофилът може да бъде полезен и, за да се прикрие силната миризма, която женските кучета имат, когато са разгонени. Всичко, което трябва да направите, е да добавите чаша леко сварени зеленчуци като къдраво зеле (кейл), спанак или броколи към обичайното съдържание на паничката на питомеца си. Можете и директно да си закупите добавки с хлорофил, но преди да ги приложите направете бърза консултация с ветеринарния си лекар.

  • Защитете периметъра на дома си

За да се предпазите от нежелани посещения на други кучета във вашия имот, можете да напръскате периметъра с амоняк. Той има много силна, неприятна миризма, която може да отблъсне неканените гости. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Можете да използвате разреден амоняк около бордюра и оградата, но имайте предвид, че амонякът е силно корозивен и може и най-вероятно ще убие тревата ви. Освен това бъдете внимателни около собствените си домашни любимци.

  • Пране на играчките и спалното бельо

Поддържайте спалното бельо на кучето си свежо и чисто, като го перете често. Не забравяйте да добавите и играчките от плат, които също имат свойството да задържат миризми.

  • Премахнете външната миризма

Когато са разгонени, повечето кучета имат необходимост да уринират по-често. За щастие има продукти, които могат да са ви в помощ за премахване на миризмите в и около двора/градинката, където обичайно извеждате питомеца си. 

Проверете наличностите в близкия по-голям зоомагазин, а след това просто напръскайте върху външни повърхности като трева, растения, мебели, огради или което и да е друго място, където кучето ви обичайно елиминира. 

Вижте още: 

Първо разгонване на женското куче

Как да се грижим за разгонено куче

 

Виж още