На какво мирише едно разгонено куче

куче разгонено Снимка: iStock

К ато част от естествения кучешки процес на размножаване, женските кучета се разгонват два пъти годишно. Ако за първи път отглеждате домашен любимец и не знаете какво да очаквате, този процес може да ви очарова от сърце. Или искрено да ви озадачи!

Защото, без значение колко добре пазите вашата женска по време на разходка, мъжките кучета в района ще намерят начин да я подушат, търсейки шанс за потенциално чифтосване. 

Но как са разбрали, че кучето ми е разгонено?

Усетили са миризмата й, разбира се! Доверете ни се – четириногите са в състояние да уловят миризми от километри. А това означава само едно – явно е, че разгоненото женско куче има определена миризма. Но каква е тя? 

разгонено кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Цикъл на разгонване при кучетата

За да разберете най-добре цялата система, свързана с разгонването на женските кучета, необходимо е да знаете как работи репродуктивната система на домашните ни любимци.

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Oбикновено след навършване на шест месеца женското куче достига до полова зрялост. При по-малките четириноги това може да се случи и по-рано, а при по-едрите – по-късно.  Ако нямате намерение да развъждате домашния си любимец, не е необходимо да чакате до навършване на тази възраст, за да го стерилизирате. 

По време на първото разгонване ще забележите, че вашата женска облизва вулвата си многократно, търка гениталиите си в различни повърхности, възможно е да има петънца кръв. Всички тези сигнали означават, че кучето се подготвя за чифтосване. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

Миризма и разгонване

Когато женското куче е разгонено, тялото му преминава през различни хормонални промени, които водят и до освобождаване на специфични миризми. Тези аромати идват от секретите, които напускат тялото на животното. 

По същество, в дните от разгонването, когато е готово за чифтосване, женското куче отделя секрет, подобен на слуз, с малки кървави петна. Именно оттам идва и специфичната миризма, която привлича толкова много мъжките кучета.

разгонено кучеСнимка: iStock

За нас този аромат е неуловим, но четириногите могат да го усетят дори, когато са много далеч, благодарение на удивителното си обоняние. Това е и естественият начин, по който кучетата ни са „проектирани“ да се възпроизвеждат. Миризмата е това, което предупреждава мъжките за разгонена женска в района. 

Каква е тази миризма?

Собствениците на домашни любимци описват тази миризма по различен начин. Има хора, според които ароматът, който има кучето им по време на разгонване е осезаемо неприятен и силен. Но има и такива, които твърдят, че почти не усещат разлика, въпреки големите количества кръв и секрети, които оставя косматият им другар на различни места из дома им. 

Най-много стопани се обединяват около идеята, че миризмата на разгонено куче е „като на риба“ или леко остра, подобно на животно с проблеми с аналните жлези.  

Разбира се, необходимо е да сте сигурни, че домашният ви любимец е разгонен и да има видими признаци за това състояние, за да сте сигурни, че този аромат е причината за неприятния мирис и той не идва от инфекция или друг вид заболяване. 

Какво можем да направим?

Едва ли има собственик на домашен любимец, който е във възторг от идеята цялата му къща и вещи да миришат на разгонено куче. Присъствието на опашка от мъжки четириноги по време на разходка също едва ли е най-забавното нещо на света, убедени сме. За ваш късмет, има някои неща, които можете да направите, за да прикриете тази миризма. 

кучеСнимка: iStock

  • Подмивайте редовно задните части на кучето

Вашето куче освобождава секрет от задните си части. Първият механизъм, чрез който да намалите ароматът им, е да поддържате тази зона възможно най-чиста. Разбира се, използвайте специален шампоан за кучета и бъдете внимателни. 

  • Използвайте пелени/превръзки

Едно разгонено куче оставя секрет навсякъде – на пода, по дивана, в кучешкото си легло, по дрехите ви… И, бъдете сигурни, то не се замисля особено за това. Използването на пелени и/или превръзки за кучета ще предпазите къщата си, а и има голяма вероятност мъжките да не усетят толкова остро миризмата на секрета. 

  • Нанесете ментол под опашката на кучето си

Това е гениален трик за прикриване на миризмата на разгонено куче и ограничаване на мъжкото внимание по време на разходка. Има различни продукти и гелове на основата на ментол и независимо кой ще изберете, ключовото е да има силна миризма на мента. Оказва се, тя е по-мощна от тази, идваща от вашия домашен любимец. Освен това, бихме добавили, е далеч по-приятна. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте белина

С разтвор на базата на белина, разредена с вода, можете да почистите секретите, а с тях – и миризмите, които вашата разгонена женска оставя на различни места из дома ви.

Вижте още: 

Разгонват ли се мъжките кучета

Виж още