Как фойерверките се отразяват на животните и как да разпознаем признаците на стрес у домашния си любимец

куче заря Снимка: Четири лапи

С наближаването на празниците международната организация за защита на животните „Четири лапи“, отново фокусира вниманието си върху темата за вредите от използването на пиротехника по празниците. Последните няколко години темата бе широко дискутирана в публичното пространство, а каузата започна да се превръща в масово движение с лично Послание към любителите на пиротехника - апел към отговорно честване на празниците. 

Зад нея и тази година застават медии, институции, организации и стотици популярни личности, които участват в разговора за вредите от пиротехниката и в своите лични профили в социалните мрежи, и на живо.  

Кампанията, която се провежда за трета поредна година под надслов „Красивото за нас е ужасяващо за тях” има за цел с добронамерен и приятелски тон да достигне до хората, които нямат личен опит или може би не се замислят за директните последици от шумното и опасно празнуване с пиротехника. 

Д-р Надeжда Мечева, ръководител на Ветеринарната клиника на „Четири лапи“, споделя: „Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. 

Dogsandcats.bg

За това е важно да можем да разпознаем признаците, че животното е стресирано: учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне. 

В празничните дни опасността е не само за бездомните животни, които в момент на уплаха могат да излязат на пътното платно и да загубят живота си, домашните животни също са изложени на риск. При разходки в периода около Коледа и Нова година се препоръчва те да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика. Бихме се радвали хората да осъзнаят, че последствията за психиката на животното от стреса, който преживява, могат да бъдат необратими.“ 

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него.

Съвсем естествено, те изпадат в неутешима паника. 

“С напомнянето, че "Красивото за нас е ужасяващо за тях” искаме да насочим вниманието на хората към един проблем, който понякога остава скрит за тях. Докато ние се забавляваме и празнуваме, животните изпитват истински ужас от случващото се. Приятелите ни на четири лапи не могат да си обяснят шума от новогодишните фойерверки, заря и пиратки. Малките деца, а и някои възрастни хора, също могат да страдат от стресиращите звуци и замърсяванията в околната среда в следствие на безотговорното празнуване. За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, Четири лапи призовава всеки от нас да замени използването на пиротехника с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника - бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, лазерни лъчове и летящи фенери,“ допълва Деница Славова, ръководител отдел „Комуникации“ на организацията.

Припомняме, че в отговор на призива на фондация Четири лапи през 2021 повече от 15 български общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ и я замениха с други по-хуманни и също толкова празнични начини за посрещане на празници. Сред тях бяха София, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Бургас, Пловдив и други. От Фондацията споделят очакванията си и тази година да си спестим шумното, замърсяващо и стресиращо честване на празниците и пожелават една по-хуманна Коледа за всички.  

 

Виж още