Как кучетата и котките си комуникират

куче и котка Снимка: iStock

С топаните на домашни любимци, които имат късмета да живеят както с куче, така и с котка, знаят, че може да има специална връзка между тези две опитомени животни – едното от които, умишлено е въведено в човешките домакинства заради таланта и лоялността си, а другото е по-скоро опортюнист, който се наслаждава на удобния ни дом и пространство. 

куче и коткаСнимка: iStock

Да, отглеждането на куче и котка може да бъде известно предизвикателство, особено предвид факта, че няма как да сме сигурни дали на мъркащия домашен любимец му допада четириногото да го преследва от стая в стая. За това и няма как да не се запитаме – какво ли мисли кучето ни за котката? И дали отношенията им действително са приятелски или не?

Знаят ли кучетата, че котките не са кучета?

Доминик Отие-Дериан, учен, занимаващ се с познавателните способности на животните предполага, че кучетата са способни на визуално описание на вида. Това е изискан начин да се каже, че домашният ви любимец на теория разпознава други кучета – просто като ги гледа. Така че, логично би било да заключим, че животното разграничава и катерици, зайци, пеперуди и да, дори котки.  

Dogsandcats.bg

куче и коткаСнимка: iStock

Това е една от ключовите констатации, постигнати след забележително проучване, проведено в катедрата по поведение на животните, екология и опазване на околната среда на Canisius College в Бъфало, Ню Йорк. То е установило и, че четириногите ни другари успяват визуално да идентифицират стимула в експериментите – аниматронна котка.

Въпреки това, дори и вашето куче да не може да идентифицира котките визуално, то най-вероятно ще ги познае по миризмата. В своето изследване, специалистът по поведение на животните д-р Марк Бекоф разкрива, че кучетата до голяма степен изследват и разбират всички известни явления чрез обонянието си – включително кой е направил „снега жълт“ (както е работното име на експеримента), разликата между печено говеждо и броколи, както и че котките миришат на … котки, а не на кучета, например. 

куче и коткаСнимка: iStock

Кучетата разбират ли котките?

Скорошно проучване, публикувани в PlusOne от ветеринарни изследователи от университета в Сао Пауло, потвърждава, че кучетата и котките действително се разбират.

„Вярно е, че те говорят на различни езици, образно казано, но изглежда, че се разбират добре и интерпретират подхода на другия по правилния начин“, коментира водещият изследовател Лаура Менчети. Тя допълва, че: „Амбициозните собственици на домашни любимци не трябва да вярват сляпо на популярните предложения, но както знанието, така и уважението към специфичното за вида поведение, са от съществено значение за установяване на баланс в домакинството“.

Менчети е открила още, че и котките, и кучетата показват междувидови комуникационни умения, които водят до засилено сътрудничество помежду им, когато живеят в едно домакинство. Тя заключва още, че и двата вида домашни любимци общуват помежду си чрез пози на тялото, изражение на лицето и (напълно очарователни!) вокализации.

куче и коткаСнимка: iStock

И така – кучетата разбират ли котките? Да, те го правят, но не по същия начин, по който двама души говорят на един език, се разбират. 

Мислят ли кучетата, че могат да бъдат приятели с котките?

В класическо изследване на поведението на кучетата, чиято цел е да отговори на въпроса дали четириногите могат да се свързват с котките или не, учените са открили, че двата най-популярни вида домашни любимци всъщност проявяват дълбоко потиснатите си инстинкти един спрямо друг. Оказва се, например, че когато кучето ви преследва котката ви из къщата, не само, че и двамата получават малко кардио, но и поддържат взаимно психическото си здраве, като задействат инстинктите си за гонене и бягство.

куче и коткаСнимка: iStock

Мислят ли кучетата, че котките могат да бъдат добри приятели? 

Да, има множество фотографски доказателства, които го доказват. 

И така, накратко: Какво мислят кучетата за котките?                                     

Докато поведението на буйните кучета и котки може да предполага друго, много стопани на домашни любимци потвърждават, че има хармония между двете животни, особено в часовете преди лягане. Кучетата и котките могат да си взаимодействат по различен начин извън дома, но в по-голямата си част те опровергават старата поговорка, че „се бият като куче и котка“

А ето какво казва науката в отговор на въпроса: какво мисли кучето за котката ми?

  • Кучето ви разбира невербалната комуникация на котката ви;
  • Кучето се задейства от движение и ще я гони до тогава, докато котката ви тича;
  • Кучето ви ще търси котката, за да изпълни своя инстинкт за „преследване“;
  • Кучето ви ще си сътрудничи с котката, когато двете животни са в едно домакинство;
  • Кучето ви прави разлика между себе си и котката ви;

Много ветеринари и специалисти по поведението на животните вярват, че ключът към здравата връзка между кучетата и котките започва с официалното им запознаване. За това – подходете към този момент с повишено внимание, за да положите основите на едно хармонично съжителство. 

куче и коткаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата гонят котки

Могат ли кучетата да са алергични към котки

Виж още