Могат ли кучетата да са алергични към котки

куче и котка Снимка: iStock

К учетата, както и хората, могат да страдат от сезонни алергии. Ако сте чули домашния си любимец да киха през пролетта, когато навън има цветен прашец и полени, например, знаете добре за какво говорим. 

куче и коткаСнимка: iStock

Вижте още: Какви алергии могат да имат кучетата

Околната среда отключва различни алергии у домашните ни любимци. Някои от тях са по-рядко срещани от други и дори могат да ви звучат леко странно. Като например, знаете ли, че е възможно котката ви да получи алергия към кучето и обратно. Да, прочетохте правилно – понякога четириногите домашни любимци могат да имат чисто физическа непоносимост към мъркащите си съквартиранти.  

Dogsandcats.bg

Вижте още: Възможно ли е котка да има алергия към куче

Признаци на алергия при кучетата

Признаците на алергии при кучетата са различни от тези при хората, посочват от Американският киноложки клуб. При нас симптомите обикновено се проявяват със сърбеж, зачервяване на очите, храма, сълзене и драскане на гърлото. При четириногите ни спътници обаче, основният признак на алергия почти винаги е само сърбеж. Това е така, защото кожата им по-лесно абсорбира алергени от околната среда като плесени, цветен прашец, прах или пърхот.

куче и коткаСнимка: iStock

Пърхотът, който по своята същност представлява микроскопични парченца козина и кожни клетки, се отделя като част от нормалния процес на обновяване на кожата. Вашето куче може да е чувствително към котешкия пърхот и ако случаят е такъв, тогава то може да покаже признаци на възпаление и сърбеж.

Чести алергии при кучета

Според уебсайтът Canna-Pet, алергиите на кучета към котки не са често срещани, но това все пак са възможни. По-често се наблюдава непоносимост на четириноги към някои съставки в храната им, нещо в околната среда или към бълхи.

Ако котката ви излиза на терасата или живеете в къща с двор, където тя прекарва част от деня си, възможно е по козината й да има полепнал цветен прашец или нещо друго, към което кучето ви е алергично. Поради този факт, категорични са и ветеринарните лекари, единственият начин, чрез който можете със сигурност да установите, че кучето е алергично към котка, е да направите тест за алергени.

куче и коткаСнимка: iStock

Тестване на кучетата за алергии към котките

От National Geographic напомнят, че има някои ветеринарни клиники, които рутинно тестват кучета са алергии към котки. Това изследване много прилича на тестовете за алергии, които се извършват и при хора. Малко количество от алергена – в този случай котешки пърхот, се поставя под кожата на четириногото, за да се види дали предизвиква определена реакция.

Лечение 

Лечението на кучета, които са с доказана алергия към котки, най-често включва имунотерапия, информират от АКС. По същество това е система, чиято цел е да намали реакциите към алергените чрез контролирана ежедневна експозиция. Други неща – на чисто ежедневно ниво, които можете да предприемете, включват по-често почистване с прахосмукачка, което може да намали излагането на животното на алергена. А това от своя страна – да понижи тежестта на симптомите. Закупуването на пречиствател на въздух, който да ограничи дразнещите частици в дома ви също може да е полезно ако отглеждате куче и котка в едно домакинство. 

куче и коткаСнимка: iStock

Точно както при хората, сериозните алергични реакции могат да бъдат контролирани с помощта на стероиди и антихистамини. Някои лекарства могат да се предписват и като имуносупресори. Твърди се, че те работят успешно при около 60% от пациентите и са безопасни за дългосрочна употреба.

Шампоанът и спрейовете също могат да са от помощ, тъй като предпазват кожата на вашия домашен любимец, премахвайки и алергените, които я задействат. Понякога промяна в диетата на животното, която има за цел да подобри цялостното му здравословно състояние, също може да е от полза в борбата с алергичните симптоми.

 

Вижте още: 

10 причини защо кучето ви се облизва

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

Виж още