Как кучето ни показва, че е тъжно

куче тъжно Снимка: iStock

И мате ли понякога чувството, че домашният ви любимец сякаш е тъжен или нещастен? Кучешките емоции могат да бъдат трудни за разчитане, тъй като четириногите ни другари не могат да използват думи, за да ни обяснят как се чувстват. Повечето собственици обаче долавят нюансите в настроението на питомеца си - разчитайки езика на тялото и поведението му. 

куче тъжноСнимка: iStock

Как да разберем дали кучето ни е тъжно?

Кучешката тъга е действителна емоция, макар да не е еквивалентна на човешката. Тъй като четириногите не плачат и не могат да ни споделят как се чувстват, на нас се пада задачата да следим за други физически реакции, които съпътстват липсата на настроение. Ето някои индикации, че кучето ви може да е тъжно:

 • Вокализация като хленчене или скимтене;
 • Избягване на нещата, които обикновено харесва;
 • Липса на енергия;
 • Отказ на храна или лакомства;
 • Очите му изглеждат леко притворени, погледът – разфокусиран;
 • Промяна на моделите на сън;

куче тъжноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е да отбележим, че гореизброените симптоми могат да са индикация и за медицински проблем. Ако поведението или нивото на енергия на домашния ви любимец рязко се промени, първата стъпка трябва да бъде да позвъните на ветеринарния си лекар.

Как кучешката тъга се различава от човешката?

Кучешките емоции са съвсем реални, но са далеч по-малко нюансирани спрямо човешките, коментира невролога д-р Грегъри Бернс пред National Geographic. „Кучешкият мозък не е същият като човешкия, дори съдейки само по размера му. Освен това е невъзможно да знаем точно какво се случва в главата на кучето ни. Въпреки това е безопасно да предположим, че когато домашният ни любимец изпитва тъга, неговото преживяване е по-малко нюансирано спрямо човешкия еквивалент на това чувство. При нас има по-дълбоки, по-сложни емоционални и психологически преживявания. Кучетата, от друга страна, реагират на непосредствената си среда и преживявания“, коментира специалистът.

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Когато кучето ви е тъжно, то вероятно това е в отговор на промяна в рутината или средата му,

пишат от PetMD. Кучешката тъга може да бъде причинена от негативно преживяване, което е довело до близки до отрицателни емоции като безпокойство или срамежливост.

Какво да направим, ако усещаме, че кучето ни е тъжно

Добрата новина е, че кучетата обикновено не са тъжни за дълго! Ако домашният ви любимец изглежда необичайно нещастен или поведението му се промени внезапно, започнете с преглед при ветеринарен лекар. При повечето четириноги обаче, тъгата е по-скоро краткотрайна.

куче тъжноСнимка: iStock

Ако питомецът ви има подобен епизод, можете да го успокоите и да му помогнете да възвърне настроението си, като направите нещо положително заедно. Например:

 • Поиграйте с любимата му играчка;
 • Отидете на бърза разходка;
 • Организирайте кучешка среща с друг четириног приятел;
 • Разходете се с колата;
 • Почерпете го извънредно с любимо лакомство;

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Най-важното е, пишат от Rover, ако кучето ви изглежда тъжно, да не се опитвате да проектирате човешките си емоции върху него. Можете да уважите и да отговорите на емоционалните нужди на питомеца си, без да приемате, че той изпитва тъга по същия начин, по който го правите и вие. Точно както домашният ви любимец ви кара да се чувствате по-добре, когато сте имали тежък ден в офиса, например. Е, ако кучето ви е тъжно, можете да го подкрепите по същия начин. Прекарайте малко положително време заедно и настроението му скоро ще се промени.

 

 

 

Виж още