Как личността на кучето се променя с времето

куче човек връзка Снимка: iStock

К огато прекарвате допълнително време с кучето си – извеждате го на дълга разходка или играете на донасяне, чешете го по коремчето или зад ушите, или дори когато сте разочаровани, че за пореден път е унищожило любима ваша вещ – вие постепенно оформяте личността на домашния си любимец. Кучетата, подобно на хората, имат настроения и личностни черти, които оформят начина, по който реагират в определени ситуации, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче човекСнимка: iStock

Личността на четириногото играе голяма роля в живота му. Учените дори са открили, че тя може да повлияе на това доколко близко то ще бъде със своя собственик. Но личността на домашния ви любимец не е константа: тя се променя, докато животното расте. Ето какво можете да очаквате от тези промени, случващи се в различните етапи от живота на косматия ви другар.

Колко се променя личността на кученцето?

Изследователи от Мичиганския държавен университет (MSU) са установили, че личността на кученцата се променя доста в периода след края на юношеството. „Когато хората преминат през големи промени в живота си, техните личностни черти могат да се променят. Открихме, че това се случва и при кучетата – при това в изненадващо голяма степен“, коментира водещият автор Уилям Чопик, професор по психология в MSU.

Dogsandcats.bg

куче човек приликаСнимка: iStock

„Очаквахме личността на кучетата да бъде доста стабилна, защото при тях няма големи промени в начина на живот, но всъщност се оказва, че такива има. Открихме прилики с техните собственици, оптималното време за обучение и дори период от живота им, когато могат да станат по-агресивни към други животни“, коментира още той. 

За целите на изследването са анкетирани стопаните на повече от 1600 кучета от 50 различни породи и на различна възраст, както мъжки, така и женски. От собствениците на домашни любимци се искало да оценят личността на питомеца си и да отговорят на въпроси относно историята на поведението му. Стопаните е трябвало да попълнят и анкета, насочена към собствената им личност. 

„Намерихме корелации в три основни области: възраст и личност, прилики в личността на човека и кучето и във влиянието, което личността на кучето има върху качеството на връзката му със собственика“, коментира Чопик.

куче човекСнимка: iStock

„По-възрастните кучета се обучават по-трудно. Ние открихме, че най-добрия „прозорец“ за дресура на четириногите е около шестгодишна възраст, когато те нараснат юношесткия стадий (характеризиращ се с прекомерна възбудимост), но и преди да са изградили твърдо установени навици“.

Как стопаните влияят върху личността на кучето си?

Една от чертите, които рядко се променят с възрастта при домашните любимци, е страхът и безпокойството. Изхождайки от поговорката, че „кучетата приличат на стопаните си“, на база резултатите от цитираното изследване действително може да се твърди, че собствениците и четириногите им другари споделят специфични личностни черти. 

Екстровертните хора оценяват кучетата си като по-възбудими и активни, докато стопаните на домашни любимци с по-високо ниво на негативни емоции, оценяват питомците си като по-страхливи, активни и по-малко отзивчиви към обучението. 

куче човекСнимка: iStock

Има много неща, които можем да правим с кучето си – като курсове по послушание или обучение, които са свързани с изграждане на положителни личностни черти, които в последствие остават през целия живот на питомеца ни. Това ни дава вълнуващата възможност да проучим защо и как личността на четириногия ни другар се променя – при това пред очите ни! Защото да, факт е, че някои черти на домашния ви любимец вероятно са свързани с биологията му и са устойчиви на промяна, но щом той се озове в любяща среда, където се забавлява и е обгрижван, то нещата се променят. При това – към по-добро, ден след ден!

 

Виж още