Как медът може да помогне на кучета със сезонна алергия

Дакел Снимка: iStock

П овечето кучета с удоволствие похапват почти всичко, което стопаните им предложат – без значение дали е сладко, кисело или сме решили, че самите ние нямаме желание да го изядем (но все пак не е за изхвърляне все още!). 

Но какво да кажем за меда? Безопасен ли е той за консумация от косматите ни другари? 

куче медСнимка: iStock

Да, медът е безопасен за консумация от кучетата в малки количества. Точната дозировка зависи индивидуално от всяко четириного. Винаги е добра идея да говорите с ветеринарния си лекар, преди да почерпите косматия си другар с мед, тъй като това е висококалорично сладко лакомство, което в определени случаи (най-вече при домашни любимци с наднормено тегло или диабет), е по-добре да се избягва. 

Dogsandcats.bg

Какво друго трябва да имате предвид, преди да дадете на кучето си мед?

По-добре е да се избягва консумацията на мед при кучета с компрометирана имунна система, възрастни четириноги и кутрета. Това е така, защото медът може да съдържа спори на ботулизъм (остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на хранителните токсикоинфекции).

Разбира се, кучета, които са имали алергична реакция към пчели в миналото, също трябва да избягват меда.

Какви са ползите от меда за кучетата?

Медът има както противовъзпалителни, така и антимикробни свойства, които могат да го направят полезен при справяне с леки храносмилателни проблеми или подобряване на мобилността на кучета със схванати стави. Въпреки това, сам по себе си медът не бива да се счита за панацея или лекарство – той не е заместител на преглед при ветеринарен лекар. 

куче медСнимка: iStock

Медът не е само за директна консумация. Освен за ядене, той може да се използва и при грижа за раните. Има много научни доказателства са лечебните свойства на меда от манука. Той може да понижи рН на раната, което може да помогне за убиването на бактериите, като същевременно бавно освобождава водороден пероксид, когато се смеси с вода. 

Това е, което придава антибактериалните свойства на меда манука. Положен върху раната, той помага за поддържането на влажността на мястото, намалява възпалението – което помага за намаляване на болката, повишава комфорта и ускорява заздравяването. 

Същите тези свойства превръщат меда от манука в добър избор за справяне с проблемните и зачервени зони, атопичен дерматит и други кожни заболявания, въпреки изключително чувствителната кожа на животните. 

куче медСнимка: iStock

Може ли медът да помогне на кучета със сезонни алергии?

Свойствата на меда могат да се използват като вид имунотерапия за сезонни алергии, причинени от полени. 

Пчелите непрекъснато събират нектар от цветя, за да направят своя мед. По време на този процес, неминуемо в него попада и известно количество цветен прашец.

Когато дадете на кученцето си малко количество местен мед, вие на практика го излагате на различни полени от целия район. Това дава шанс на имунната система на четириногото да развие имунитет, без да се претоварва. Което е и идеята зад ваксините за алергия. 

Този метод работи най-добре, ако се направи преди сезона на алергиите, така че имунната система на кучето да има време да реагира. Също така е важно да използвате местен мед, тъй като съдържащият се в него прашец ще съответства на полените във вашия район – основният причинител на сезонните алергии. 

куче медСнимка: iStock

Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да предприемете този подход. Специалистът може да ви помогне да прецените колко мед да дадете на кучето си въз основа на неговите размер и медицинска история. 

Медът е мощно нещо!

Не само има уникален вкус, но и крие ползи за здравето – не само при хората, но и при домашните ни любимци. Широкият му спектър от мощни свойства може да се приложи в различни области – от грижа за рани и проблемни зони, до алергии. Въпреки това медът не бива да бъде единствената защита на косматия ви другар срещу алергии. Не започвайте план за приема му без да сте се консултирали с ветеринарния си лекар. 

Виж още