Как поведението на кучето се променя с възрастта

куче човек Снимка: iStock

М алцина са тези от нас, които искат да си признаят (някои – дори да се замислят!) над това, че домашният им любимец наближава края на земния си път. И въпреки че има някои изключения на кучета, които доживяват над 20-години, по-вероятната и реалистична оценка за продължителността на живота на питомеца ви варира от 7 до 14-15 години. Наред с това, има някои промени, които настъпват с течение на годините при четириногите ни другари. Вижте 10 от тях, за да знаете какво да очаквате от най-добрия си, вече възрастен другар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Прекомерна вокализация

Голяма част от кучетата сякаш стават по-вокални с напредване на възрастта. Според ветеринарни лекари, това вероятно се дължи на дезориентация в следствие на когнитивна дисфункция, постепенно настъпваща глухота или болка (вероятно – проблеми със ставите или артрит). 

Ако забележите, че косматият ви другар лае по-често и като цяло е по-шумен от обикновено, първата ви работа е да изключите потенциално медицинско състояние. Ако няма физическа причина, опитайте с обучение за послушание с цел – запазване на тишина. Или с други думи – награждавайте животното всеки път, когато остане тихо по ваша команда. 

Dogsandcats.bg

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Безпокойство или събуждане през нощта

Вашият възрастен питомец може да има загуба на слуха или зрението, което да повлияе на това колко дълбоко спи. Или може да се наложи да ходи до тоалетна по-често. По-старите кучета често реагират по-експресивно на звуци, които преди това не са предизвиквали отговор у тях. 

  • Тревожност при раздяла

Кучетата показват, че изпитват безпокойство и тревожност, като стават раздразнителни и чувствителни, плашат се от непознати хора и други домашни любимци (понякога – и агресивни), стават по-малко толерантни към докосване, следват ви от стая в стая и искат повече физически контакт. 

възрастни хора кучеСнимка: iStock

  • Непредвидени инциденти

Ако домашният ви любимец се изпусне у дома, това не бива да ви кара да мислите, че той е непокорен или го прави нарочно. Всъщност, ситуацията е точно обратната. Това може да се дължи на намаляване на подвижността, по-честа нужда от елиминиране, по-слаб контрол върху червата и пикочния мехур, сериозни проблеми с органите и дори – мозъчни тумори.

За да изключите медицинските проблеми, посетете ветеринарния си лекар. Ако това не е причината, то повторете домашното обучение – така, както го направихте, когато питомецът ви беше малко кученце. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Деструктивността е особено тревожна тенденция при по-възрастните четириноги, тъй като от една страна – води до унищожаване на вашите предмети и имущество, и от друга – самото куче може да се нарани. Някои форми на разрушително поведение включват пика (ядене на нехранителни предмети), дъвчене, смучене или близане на части от тялото, копаене и драскане… 

  • Фобии и страхове

Малко са нещата, които са толкова сърцераздирателни, колкото това да видите куче, което буквално трепери от ужас. С напредване на възрастта на домашния ви любимец, светът или части от него могат да се превърнат в страшно място, в което той има проблеми с навигацията поради влошено зрение. За да го улесните, поддържайте средата му последователна. Така ще му помогнете да не се спъва в движещи се обекти, и пускайте фонова музика, за да маскирате шумовете. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Стереотипно или компулсивно поведение

Това са тези повтарящи се, подобни на ритуали поведения, които нямат видима функция или цел. Например, самонараняване чрез прекомерно облизване, преследване на опашката, гонене на мухи и скачане по тях, взиране в пространството и тн. 

Причината може да бъде когнитивна или медицинска, но често това е и начинът на животното да се справи с безпокойството. 

  • Непредизвикана агресия

Поради намалените си сетива за слух, зрение и обоняние, кучето ви е по-малко способно да усеща хора или неща, които влизат в личното му пространство. И логично – може да се стресне по-лесно, отколкото в по-младите си години. А това, понякога води и до по-агресивно поведение. 

  • Безсъние

Възрастните кучета често се будят посред нощ, защото имат нужда да отидат до тоалетна, почувствали са се тревожни, че не сте наблизо или поради физическа болка. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

Защо кучето е неспокойно през нощта

Виж още