Как се чувства кучето ви? Погледнете опашката му!

куче опашка Снимка: iStock

П онякога не е никак трудно да определим какви емоции изпитва кучето ни. В други случаи обаче, се оказва по-сложна задача да разберем какво е настроението на четириногия ни другар. Добрата новина е, че има една доста ясна индикация, която безпогрешно показва какво чувства домашният ни любимец във всеки един момент: опашката му.

кучеСнимка: iStock

Следващият път, когато кучето ви поздрави, когато се приберете у дома, наблюдавайте внимателно опашката му. Тя ни казва много – независимо дали е в статична позиция или прави кръгови движения, дали се движи бавно или бързо. А сега добавете още един индикатор за настроение към списъка: позицията и посоката на опашката на животното, докато маха. 

Учените са открили, че щастливото куче маха по-силно с опашка надясно, а разтревоженото или стресираното – наляво. 

Dogsandcats.bg

Лява и дясна част на мозъка

При хората е документирано, че мозъкът е разделен на две полукълба – ляво и дясно, като знаем, че всяко от тях изпълнява различни функции и контролира противоположните страни на тялото. Любопитно е, че повечето животни също демонстрират разлика между функциите, които се отнасят за лявата и дясната половина на мозъка, пишат от Американския киноложки клуб.

куче опашкаСнимка: iStock

Това сочат и резултатите от проведен експеримент, в който 30 кучета от смесени породи са поставени в развъдник, специално оборудван с камери за улавяне на точния ъгъл на движение на опашките им. След това на четириногите са показани четири отделни стимула – техният стопанин, непознат човек, приятелска котка и непознато, смущаващо куче – по една минута всеки. 

При вида на любимия си човек, всички 30 кучета размахали опашки по-силно надясно. След 90-секунден период на почивка, при вида на непознатия човек опашките на животните все още са били преобладаващо надясно, но ъгълът е по-умерен.

Котката също предизвикала пристрастие към дясната страна, но още по-неуловимо, отколкото при непознатия. Голямото, непознато куче пък накарало всички четириноги да махат с опашки наляво.

куче опашкаСнимка: iStock

Значение на позицията на кучешката опашка

Учените заключват, че когато кучето се чувства положително или любопитно (както в случая с котката), опашката се движи надясно. Ако то е негативно настроено или притеснено – маха наляво. И тъй като лявата половина на мозъка контролира дясната страна на тялото, когато кучето маха в дясно, това е израз на добри чувства. И обратно – левите махове на опашката сигнализират за предпазливост или загриженост, което се контролира от дясната половина на мозъка.

Разбира се, винаги е добра идея освен опашката да наблюдавате езика на тялото на опашатия си спътник, независимо дали сте в близкия кучешки парк или чакате пред кабинета на ветеринарния си лекар. 

куче опашкаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 скрити начина, по които кучето показва, че ви обича

6 тайни за по-добра комуникация с кучето ви

 

Виж още