6 тайни за по-добра комуникация с кучето ви

куче човек Снимка: iStock

М оже да не владеете свободното лаене, ръмжене или махане с опашка, но това далеч не означава, че вие и домашният ви любимец не можете да общувате. Дори и да говорят на различни езици, кучетата и хората могат да намерят начин да се разбират помежду си. Да, понякога дадени съобщения може да се изгубят в превода, но познаването на фактите и особеностите на кучешката комуникация ще помогне както на вас, така и на четириногия ви другар! Всичко, от което се нуждаете, са остри умения за наблюдение и желанието да се поставите поне за момент на мястото на животното. Не звучи никак сложно, нали? 

куче лапаСнимка: iStock

А ето и някои практични начини, чрез които ще улесните малко общуването с домашния си любимец:

Изпращане на съобщение 

  • Бъдете последователни

Вашият домашен любимец няма как да разбере, че „стой“ и „изчакай тук“ означават едно и също нещо, освен ако не го обучите и на двете команди. Ако тренирате животното си да застава мирно, изричайки командата „стой“, то това ще е единствената дума, на която то ще реагира. И е без значение, дали ще допълните искането си с „чакай“, „спри“ или дори „изчакай ме тук“, очаквайки животното да направи това, което имате предвид. Помнете – домашните любимци учат най-добре чрез повторения и не можете да очаквате от тях внезапно да започнат да разпознават нови думи, без да сте им преподали преди това цял нов урок по лексика.

Dogsandcats.bg

куче лапаСнимка: iStock

  • Внимавайте за тона си

Вашето куче ще реагира на тона на гласа ви по същия начин, по който разбира и думите ви. Поддържайте гласа си спокоен, а тембъра – нисък, когато предавате командите с обич. Говоренето с писклив или груб глас само ще отблъсне животното, то ще разбере, че нещо не е наред и вашето съобщение ще се изгуби в неговото объркване.

куче човекСнимка: iStock

  • Използвайте сигнали с ръце

Вашият домашен любимец прекарва цял ден, слушайки как хората си говорят на език, който не разбира. Да, кучето знае няколко думи, но за него е трудно да различи тези познати звуци сред целия шум, съпътстващ човешката комуникация. Нашата реч обикновено е фонов шум за четириногите и няма как да очакваме от тях винаги да знаят кога говорим за тях или е време да ни обърнат внимание. Сигналите с ръце за начинът да заобиколите това. 

Когато обучавате домашния си любимец, подсилвайте всяка устна команда със сигнал с ръка. Започнете с нещо просто и очевидно, което животното няма как да сбърка с обичайните ви движения.

куче човекСнимка: iStock

Получаване на съобщение

  • Разпознаване на успокояващите сигнали на кучето

По-голямата част от кучешката комуникация се случва чрез езика на тялото. Успокояващите сигнали са набор от поведения, които домашните ни любимци показват, за да разрешават конфликти, създават приятелства или поддържат отношения с хора (и други кучета). Те го правят, когато смятат, че ситуацията има нужда да бъда „овладяна“, а разпознаването на поведението е форма на комуникация. 

куче човекСнимка: iStock

Подобни сигнали са завъртане на глава, прозяването, облизване на устните, лягане на земята по гръб и други.

  • Обърнете внимание на изражението на лицето

Дори покрито с козина, лицето на кучето показва много от това, което животното мисли и чувства. Погледнете позата на ушите, очите и устата на питомеца си – те ще ви помогнат да определите какво иска да ви каже той! Когато, например, ушите са „наострени“ напред, най-вероятно четириногото е заинтересовано и съсредоточено. Ако са притиснати към главата пък, това може би значи, че е готово за целувка или би се радвало да го погалите. Неутралната им позиция пък, говори за спокойствие – кучето е доволно от това, което се случва около него.

куче човекСнимка: iStock

  • Търсете контекстни улики

Контекстните улики са късчета информация, които можете да използвате, за да свържете картината на това, което се опитва да ви каже домашният любимец. Ако той се държи странно, разгледайте околната среда, потърсете намеци. Лесен пример е куче, което хленчи пред празната си купичка с храна. Може да не знаете какво точно значи вокализацията на животното, но когато добавите празната паничка, то пред вас се оформя общата картина и не е трудно да разберете, че косматият ви другар ви казва, че е гладен.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

Защо кучето се взира във вас

Виж още