Каква е разликата между „най-добър до“ и „дата на изтичане“ при храната за кучета

куче храна Снимка: iStock

Н а пазара има толкова много различни марки, видове и вкусове храна за кучета, че изборът само на една може да се окаже известно предизвикателство за всеки стопанин. Храненето на домашния ви любимец със здравословно, питателно меню е ключово за доброто му здраве. За това е важно да знаем как правилно да съхраняваме храната на кучето си, за да предотвратим развалянето й, да сме наясно с признаците на замърсяване и да можем да направим разликата между датите „най-добър до“ и срок на годност.

куче хранаСнимка: iStock

„Най-добър до“ спрямо срока на годност на пакета с кучешка храна

Важно е да знаете, че датата „най-добър до“ и срокът на годност не са синоними. Срокът на годност показва кога съставките в храна може да започнат да се развалят. Датата „най-добър до“, от друга страна, рамкира времето, до което храната за домашни любимци е пълна с хранителни вещества и кога – вече не толкова. 

На повечето пакети с гранули за домашни любимци се отбелязва датата „най-добър до“, така че собствениците могат да са спокойни и да използват това за ориентир, че дават на своите питомци храна, оптимално богата на хранителни вещества, запазила своите мирис, вкус и текстура.

Dogsandcats.bg

Компанията, която произвежда храната, преценява какъв е нейният „най-добър срок“ въз основа на вида консерванти, използвани в нея. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако купувате повече консерви на домашния си любимец, то трябва да знаете, че начинът им на производство позволява те да останат свежи за по-дълго неотворени, отколкото това важи за сухата храна. По отношение на добавените консерванти, има различни видове – естествени и синтетични. И въпреки че самата дума „консерванти“ си спечели лоша репутация през последните години, те всъщност са жизненоважни за поддържането на храната на вашия космат приятел безопасна за консумация. 

И още нещо важно за консервантите...

Не всички консерванти имат еднаква скорост на разграждане. Именно за това компаниите за храни за домашни любимци определят различи срокове за това колко дълго продуктите им ще са годни за консумация. След като срокът изтече, консервантите започват да се разграждат. А щом това се случи, те постепенно губят способността си да предпазват храната на вашето куче от разваляне, било то от мухъл или свърхрастеж на бактерии.

куче хранаСнимка: iStock

Консервантите обаче не са единствените съставки, които започват да се разграждат след изтичане на срока на годност. Микроелементите като витамини и минерали започват да намаляват и храната губи част от балансираната си формула. Или с други думи – тя вече не е хранителна. 

Най-добрите практики за съхранение на кучешката храна

Дори ако на рафта в килера или шкафа си имате продукт, който не е с изтекъл срок на годност, съществува риск от разваляне на храната, ако тя не се съхранява правилно. Най-честите начини, по които храната за домашни любимци може да се развали, са чрез излагане на въздух, влага или прекомерна топлина.

куче хранаСнимка: iStock

Окисляването (излагането на въздух) позволява на потенциално вредни бактерии да навлязат в храната, където могат да се размножат. Ако тя се съхранява в зона с излишна влага, ще мухляса бързо. А в случай, че температурата на околната среда, където се съхранява храната, е прекалено висока, мазнините в нея могат да гранясат. 

Често може да е трудно да установим с един поглед, че храната на домашния ни любимец се е развалила. Друг път тя може да има забележима кисела или гранясала миризма, а може да забележите признаци на влага, мухъл и насекоми в пакета. В зависимост от това колко придирчиво е кучето ви, то може да откаже да се храни, ако усети нещо неприятно, което вие самите не можете да подушите, така че внимавайте и наблюдавайте как питомецът ви реагира на съдържанието на паничката си. 

Ако животното се вълнува, докато му приготвяте закуската/вечерята, тича радостно към купичката си, а след това замръзне, подуши колебливо гранулите и се отдалечи, може би е доловило нещо, което вие не сте.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Умни начини за съхранение на храната на кучето

Сухата храна за кучета се съхранява най-добре в торбата, в която сте я закупили, запечатана и поставена в херметически затворен контейнер. Не се препоръчва изсипването на гранулите директно в съда за съхранение, тъй като по този начин не можете да ограничите количеството въздух в него. Също така, ако изхвърлите пакета, то няма да разполагате с партидния номер, както и пълната информация за храната, отпечатани на опаковката. 

В идеалния случай, в зависимост от големината на пакета, е добре да изразходвате една торба със суха храна в рамките на два месеца след отварянето й.  Що се отнася до отворените консерви или пастети с мокра кучешка храна, то те трябва да се съхраняват в хладилник д три дни след отварянето им. Това отчасти се дължи на факта, че по-същество в тях има по-малко добавени консерванти (парадоксално или не, самият процес на консервиране запазва храната). Така че хранителните вещества ще започнат да се разграждат по-бързо след отваряне. 

куче хранаСнимка: iStock

Важно! Ако не следите срока на годност на храната на домашния си любимец и той консумира такава с изтекла давност за продължителен период от време, може да видите признаци на недохранване поради хранително изчерпване. Те се проявяват с обща слабост, липса на енергия, загуба на тегло и отслабване на мускулите.

 

 

Виж още