Умни начини за съхранение на храната на кучето

куче яде Снимка: iStock

Н езависимо дали купувате храна за кучето си в големи опаковки на едро или всяка седмица допълвате менюто му с различни по вид консерви или гранули, правилното й съхранение е важно. За да бъде тя свежа, максимално полезна, питателна и вкусна за косматия ви приятел.

Колко време е трайността на кучешката храна?

Това е въпрос, който със сигурност вълнува много стопани на четириноги. Ето какво трябва да знаете, за да съхранявате „като професионалист“ храната на домашния си любимец и да сте сигурни, че тя е безопасна, без да е загубила хранителните си свойства. 

Започнете със срока на годност

Рядко се замисляме за това, особено ако купуваме на кучето си предимно суха храна. Всъщност обаче, дори тя има срок на годност, който можете да откриете на опаковката. Всеобщото правило гласи, че неотворена торба със суха храна за кучета има около едногодишен срок на годност.

кучешка хранаСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

При консервите този срок е до около две години от датата на производство.

Подобно на вашата храна, така и тази на домашния ви любимец има срок на годност и това не е случайно. Ако имате застояла торба с гранули или консерва винаги проверявайте датата  „най-добро преди“, обикновено тя е лесна за намиране или на гърба (при сухите пакети), или е на дъното/в долната част на консервата. Ако тази дата е изтекла, дори и да не сте отваряли храната, най-добре е да я замените с нова.

Как правилно да съхраняваме храната на кучето си

Ако сте отворили торба суха кучешка храна, винаги съхранявайте гранулите в херметически затворен метален, стъклен или пластмасов съд. По този начин максимално ще запазите свежестта им, ще ги предпазите от вредители или прах. Дръжте контейнера на хладно и сухо място, желателно е да не е на земята или в тъмен влажен килер/мазе, за да предотвратите появата на мухъл. 

Отворени консерви/пастети – тоест мокра кучешка храна, задължително следва да държите в хладилник. Най-добрият начин да поддържате съдържанието им свежо и да предотвратите миризмата да се разнесе навсякъде е да си закупите пластмасови капаци. Ще ги откриете в магазините за домашни потреби. Идеята им е, че прилягат точно по горната част на консервата. Подобен ефект ще получите и ако използвате найлоново фолио.

кучешка хранаСнимка: pixabay.com

Колко време да държим храната в паничката на кучето?

Понякога домашният ни любимец няма апетит или предпочита да хапва по-бавно съдържанието на паничката си. До колко време обаче е безопасно и безвредно за него да оставим храната в нея? Ето какво ви препоръчваме:

За суха кучешка храна

Може да стои и цял ден, стига купичката да е на сухо и хладно място, без пряка слънчева светлина. Постарайте се да е разположена така, че насекоми и паразити да нямат достъп до нея. В подходящ съд гранулите могат да стоят до изтичане на срока им на годност без да се развалят. Въпреки че давате суха храна на любимеца си, препоръчваме ви да измивате купичката всеки ден.

За мокра храна за кучета

През по-хладните месеци можете да оставите храната в купата на кучето до 4 часа. Ако то не е яло нищо – следва да я изхвърлите. В хладилник консервата не трябва да стои повече от три дни. След това трябва да изхвърлите остатъците.

кучешка хранаСнимка: iStock

Можем ли да замразим останалата ни кучешка храна?

За съжаление, замразяването на кучешка храна и последващото й размразяване може да доведе до развитие на мухъл. За това не се препоръчва да се замразява мокра храна. Освен това тя променя вкуса и текстурата си, което намалява и хранителната й стойност.

Как мога да разбера дали кучешката храна е развалена?

Най-сигурният признак, че храната на кучето ви е развалена и не е годна за консумация е, ако то откаже да я яде. Или пробва няколко хапки, след което се отдалечи от паничката си. Освен това ще разберете и поради факта, че:

  • Има кисела или миризма на застояло;
  • Ако сухата храна е леко влажна, мухлясала или има буболечки в нея;
  • Ако храната е била изложена на висока температура или влага;
  • Ако срокът „Най-добър преди“ е изтекъл;
  • Ако кучето ви изглежда изпитва дискомфорт след хранене, има диария или подут корем;
  • Ако има промяна в цвета и текстурата на изпражненията на вашето куче;

кучешка хранаСнимка: pixabay.com

Нашият съвет е – винаги, когато имате притеснения относно храната на домашния си любимец - по-добре не рискувайте. Последствията могат да ви костват много повече нерви, притеснение и време, отколкото ако просто отскочите до близкия магазин за прясна храна.

 

Вижте още:

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

Виж още