Каква е средната продължителност на живота на едно куче?

куче човек Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец или смятате да отворите дома и сърцето си за такъв, то може би си задавате този въпрос. Истината е, че средната продължителност на живота на едно куче е някъде между 10 и 13 години. Но нещата не са толкова прости! Фактори като порода, размер, здраве, нива на активност и начин на живот влияят върху това колко години можете да очаквате да споделите с четириногия си другар.  

куче човек довериеСнимка: iStock

Защо 10 до 13 години е приетата средна продължителност на живота на едно куче?

Като всяка широка статистика, средната продължителност на живота на кучето трябва да се разбира като приблизително число. Някои домашни любимци живеят между 15 и 20 години, докато други, за съжаление, се сбогуват със стопаните си след едва 8-10 години.

Освен това, често кучета от определена порода могат да надхвърлят очакваната продължителност на живота си, за радост на стопаните им, разбира се! За това и

Dogsandcats.bg

очакваната продължителност на живота на кученцето може и да не съответства на средната продължителност.

Но има няколко начина, по които можете да разберете и да се ориентирате по-добре какво да очаквате.

куче човекСнимка: iStock

Породата и връзката с очакваната продължителност на живота на кучето

Вероятно сте запознати с идеята, че малките кучета са склонни да живеят по-дълго от големите. Средната продължителност на  живота на едно голямо куче, например, е само 7-8 години. От друга страна, по-дребните четириноги имат средна продължителност на живота между 12 до 15 години. 

Кучетата от средни до големи породи обикновено са някъде в средата, със средна продължителност на живота от около 10 до 13 години. Като това, разбира се, е само условно, тъй като във всяка група има променливи.

куче човекСнимка: iStock

Как здравословният начин на живот може да повлияе на средната продължителност на живота на кучето

Редовното отскачане до близкия парк за кучета може да удължи средната продължителност на живота на домашния ви любимец. И не само, за дълголетието на косматия ви другар спомагат и:

  • Рутинни упражнения

Физическата активност и упражненията не само спомагат за здравето на сърцето и тренират мускулите на питомеца ви, но също освобождават химикали в мозъка, като серотонин и ендорфини, които могат да помогнат за намаляване на тревожността.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Обучение

Тренировките са сигурен начин да сте спокойни, че винаги имате контрол над кучето си. Това ще намали риска от наранявания и стрес, които могат да възникнат в резултат на бягство или битка с друго четириного. 

  • Умствена стимулация

Както се оказва, старите кучета не само могат да научат нови трикове, но и трябва да го правят! Умствената стимулация от всякакъв вид – от обучение до трикове и изследване на нови места, са основни начини да поддържате когнитивните способности на косматия си другар във форма в продължение на години.

  • Не забравяйте за диетата!

Упражненията, обучението и умствената стимулация са чудесни, но домашният ви любимец се нуждае и от добра диета. Меню, богато на здравословни мазнини, пресни протеини и подходящи за питомеца ви зеленчуци, може да му даде необходимия физически и психически тласък, за да поддържате здравословния му начин на живот. 

куче разходкаСнимка: iStock

Добре балансираната диета ще предпази домашния ви любимец от опасно наддаване на тегло. Затлъстяването е сериозен риск за здравето и дори може да съкрати живота на питомеца ви с няколко години. 

  • Дентално здраве

Разбираме, че не е никак приятно да се борите с кучето си всеки път, когато искате да измиете зъбите му. Но добрата дентална хигиена е важен фактор, който, вярвате или не, влияе на продължителност на живота на домашния ви любимец - при това повече, отколкото си мислите.  

  • Почивка и възстановяване

Кучето ви има нужда да си подремне качествено! Всъщност, важно е да се стриктни по отношение на почивката и възстановяването, колкото следите и за всеки друг фактор, свързан с живота на косматия ви другар. Без качествената почивка четириногият ви другар ще среща трудности да се съсредоточи по време на тренировъчна сесия. 

куче стресСнимка: iStock

  • Намалете стреса

Има редица проучвания, които доказват, че травматичните събития, тревожността и стресът могат значително да повлияят на продължителността на живота на кучето ви и да я съкратят. За да предотвратите това, можете да направите малки промени в начина си на живот, за да може домашният ви любимец да е по-дълго време до вас. 

В заключение, нещата изглеждат така: осигурявайки на кучето си здравословен начин на живот, можете да му дадете най-добрия шанс да надживее средната продължителност, която породата му сочи, че можете да очаквате да има. А това е една наистина добра новина, нали?

Вижте още:

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

Кучешки срещу човешки години: Какво трябва да знаем

Виж още