Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

куче ветеринар Снимка: iStock

П рез есенно-зимния сезон, когато все по-често ни нападат вируси и настинки, все повече се говори за превенцията като начин да лечение на различни заболявания. Или казано с други думи – как да поддържаме имунната система и тялото си здрави през цялата година, за да не сме така уязвими на сезонните грипове, например. Дали обаче това се отнася и за домашните ни любимци? И случва ли ви се да се запитате: „Колко често трябва да водя кучето си на ветеринарен лекар?“.

Годишният преглед е абсолютно необходима част от отговорните грижи за домашния ви любимец. Голяма част от проблемите и заболяванията при кучетата протичат почти безсимптомно, така че редовните профилактични посещения при специалиста могат да са от голяма помощ, за да се идентифицират проблемите по-бързо. 

Много хора не се сещат, нямат желание или не смятат за необходимо да водят кучето си на ветеринарен лекар, когато то е здраво и се чувства добре. Ако и вие сте от тях (не ви съдим!), желателно е да смените подходя си. Защото създаването на базова линия ще улесни ветеринарния ви лекар да види промените у домашния ви любимец. 

Dogsandcats.bg

куче ветеринарСнимка: iStock

Например, може би кучето ви наддава или е загубило рязко тегло през последните дни? Може би моделът му на дишане се е променил или не вижда толкова добре, колкото преди? Ако не сте посещавали редовно ветеринарният си лекар, то тези фини, но важни промени за него ще са една идея по-трудно забележими. А това ги прави и по-трудни за диагностициране, в следствие на което нещо важно може да се пропусне. 

И накрая – годишните прегледи гарантират, че сте в крак с всички необходими ваксинации, от които кучето ви има нужда.

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар?

В зависимост от неговата възраст и здравна история, прегледът, касаещ цялостното състояние на домашния ви любимец, може да включва (при необходимост или основателно съмнение) и кръвни изследвания. Това е жизненоважно, тъй като колко по-бързо забележите, че нещо не е наред, толкова по-лесно ще се ориентирате към лечение. Това ще ви спести стрес и пари, а на домашния ви любимец – допълнителна болка и дискомфорт. 

куче ветеринарСнимка: iStock

  • Прегледи за малки кученца (от раждането до навършване на 1 годинка)

През този период можете да водите домашния си любимец по-често на ветеринарен лекар. В началото – до завършване на пълния ваксинационен курс, а след това – годишното посещение с цел проверка на цялостното здравословно състояние на животното ще бъде достатъчна. 

  • Прегледи на кучета в зряла възраст (от 1 до 7 години)

Зрелите кучета имат нужда да посещават профилактично кабинета на ветеринарния ви лекар веднъж годишно. Това включва цялостна проверка на здравето, допълване на лекарства (при необходимост) и бустери за ваксини.

  • Прегледи на възрастни кучета (8+ години):

Вашият по-възрастен домашен любимец ще трябва да посещава кабинета на ветеринарния ви лекар веднъж на всеки шест месеца. 

куче ветеринарСнимка: iStock

В заключение, не бива да забравяме, че времето, отредено на любимите ни кучета с нас е по-кратко, отколкото бихме искали. За това – не пренебрегвайте рутинната медицинска превенция – така ще сте сигурни, че ще прекарате възможно най-дълго време с косматия си другар! А не е ли това, което всички искаме? 

Вижте още: 

Ваксиниране на кучето - какво трябва да знаем

Защо кучетата живеят по-малко от хората

Виж още