Кучешки срещу човешки години: Какво трябва да знаем

куче човек прилика Снимка: iStock

В ероятно сте чували термина „кучешка година“ . Идеята е, че всяка година от живота на домашния ни любимец се равнява на седем от вашите собствени. Но колко точно е това сравнение в действителност? Малкото куче остарява ли също толкова бързо, колкото голямото? А какво да кажем за породата и начина на живот? Играят ли роля други фактори, като диетата му, например?

Какво не е наред с класическата система „кучешки срещу човешки години“?

Въпреки че правилото седем към едно безспорно е удобно, то всъщност не работи, когато говорим за възрастта на кучетата. Това е така, защото четириногите съзряват много по-бързо от нас. Всъщност, до около 18-ия месец от живота си кучето ви се е развило стремително: то може да се грижи за себе си, да започне да се чувства част от семейството ви и да има напълно развит ум. 

куче разходкаСнимка: iStock

В сравнение с бързото развитие през първите две години, стареенето се забавя значително след 18-ия месец. Въпреки че питомецът ви вероятно ще остане активен и енергичен в продължение на доста години, процесът на стареене не протича по същата траектория, както когато е малко кутре. Ето защо всъщност няма смисъл да добавяте още седем години към всеки рожден ден на вашето куче. А когато добавите фактори като порода и начин на живот, уравнението става още по-измамно. В този момент максимата „една човешка към седем кучешки години“ става, меко казано, доста объркваща. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

Какво общо има размерът на кучето?

По-големите породи остаряват по-бързо от по-малките. Всъщност, кучета с тегло над 22 кг се считат за възрастни на около 5 години. По-малките им събратя, от друга страна, попадат в тази графа едва след навършване на 7-8 години, пишат от Американския киноложки клуб. Според тяхната таблица, първата година от живота на кучето възлиза приблизително на 15 човешки години. Втората добавя още девет. А след третата година всяка следваща се равнява на около четири човешки. Това важи за всички размери кучета. Простата математика показва, че едно 5-годишно куче може да се счита за 36-годишен човек.

След петата година обаче, стареенето при по-големите кучета набира скорост. Следващата година е еквивалентна на девет човешки, а всяка след нея – между пет и шест.

куче човек приликаСнимка: iStock

При по-малките кучета (под 9 кг) това увеличение на скоростта на стареене не се случва толкова бързо. По-дребните четириноги добавят по четири човешки години към всяка кучешка след навършване на 5 години.

Добре, нека поспрем за момент. Какво означава всичко това за срената продължителност на живота? Е, за голямо куче като Санбернар, можете да очаквате продължителност на живота между осем и десет години. За малкия Папийон или Йоркширски териер – между 10 до 16 години.

Кои са другите фактори, които влияят на процеса на старее при кучетата?

Доброто здраве и хигиена са два от най-важните фактора за удължаване на щастливия живот на домашния ви любимец. Освен всичко друго, те могат да оформят средната възраст на животното повече от всяко съотношение „кучешки срещу човешки години“.

куче разходкаСнимка: iStock

По-специално затлъстяването застрашава продължителността на живота на косматия ви другар. Проучвания при различни породи показват, че наднорменото тегло може да съкрати живота на домашния ви любимец с между 2 до 2,5 години. Подобно на хората, четириногите, които страдат от затлъстяване могат да развият сериозни заболявания като диабет, високо кръвно налягане, ортопедични проблеми и др. 

Денталното здраве е друга важна част, определяща колко дълго косматият ви другар ще бъде до вас. Тъй като често не обръщаме много внимание на зъбите на кучето ни, заболявания като пародотоза могат да се появят и да създадат проблеми и в други чести на тялото му, включително сърцето. 

И накрая, тревожност. Кучета, които живеят в несигурна среда, свързана с ежедневно безпокойство, страх от хора и други кучета, са склонни да живеят по-кратко от своите по-спокойни събратя. 

куче човек приликаСнимка: iStock

В заключение, както можете да видите, има много различни фактори, които влияят върху продължителността на живота на кучетата. Наистина, въпреки че сравнението „кучешки срещу човешки години“ може да е удобно, но то има своите условности. Независимо дали вече имате куче или планирате да добавите такова към семейството си, най-доброто, което можете да направите, е да му дадете възможно най-много обич и грижи, така че да има възможно най-щастливия и здрав живот. 

Вижте още:

Защо малките кучета живеят по-дълго от големите

Как да познаем на колко години е едно куче

Виж още