Какво да дадем за вечеря на кучето, ако храната му е свършила

куче храна Снимка: iStock

О ще в началото държим да подчертаем, че ние сме перфектни и отговорни стопани на домашни любимци, които никога нищо не забравят. Но... както всички, и ние имаме една позната... приятелка де, та тя понякога забравя да купи кучешка храна. Или пък не е пресметнала добре необходимото количество за седмицата, или месеца... И да, случва й се по-често, отколкото би искала да си признае. 

Както всеки собственик на куче добре знае, търпението не е най-силната черта на четириногите, когато дойде време за вечеря. Някои животни старателно и демонстративно започват да облизват празната си купичка, бутайки я с нос и произвеждайки дрънкащ шум, чието послание е ясно: „Хей! Тук няма нищо?“. 

И това прави моментът, когато осъзнаете, че кучешката храна е свършила, така де – на нас не ни се е случвало, но сме чували, още по-притеснителен. Защото часовникът тиктака, четириногото ви отправя възможно най-гладният си поглед и вие се чудите какво да направите. 

Dogsandcats.bg

куче ядеСнимка: iStock

"Човешката храна" често е не е вариант 

Излишно е да споменаваме, че парче пица или друг вид ядене, богати на сос и подправки не са вариант за вечеря на домашния ви любимец. Голяма част от „човешките храни“ са твърде богат на натрий, мазнини и захар. 

С какво тогава можем да нахраним кучето си, ако близкият зоомагазин или супермаркет вече е затворил и се налага да импровизираме?

3 основни правила, когато давате на кучето си „човешка храна“

Когато става въпрос за това с какво може да храните кучето си, използвайки продуктите, налични в шкафовете или хладилника ви, има някои лесни за запомняне и много полезни правила. Прилагайки ги, можете да сте спокойни, че ще избегнете сериозни проблеми. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Правило 1: Избягвайте излишния натрий и мазнини

Те могат да причинят прекомерна жажда и проблеми с корема на домашния ви любимец. Как да прецените: Ако можете да получите въпросната храна от заведение за бързо хранене или да ви бъде доставена в рамките на до 30 минути (или по-малко), вероятно това не е добър вариант за вечеря за вашето куче. 

  • Правило 2: Стремете се към баланс между чист протеин и сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати се намират в храни като боб, пълнозърнест ориз, сладки картофи и някои зеленчуци. Смятаме, че е ясно какво се разбира под протеин, като държим да вметнем, че не бива месото да е мариновано или овкусено с подправки.

куче хранаСнимка: iStock

  • Правило 3: Внимавайте за алергии

Това е общовалидно правило – ако домашният ви любимец страда от алергия или има специални диетични нужди, задължително се съобразете с тях, независимо каква храна му давате. 

Едно от най-бързите и лесни за приготвяне, безопасни и питателни ястия, които може да направите за вашия домашен любимец, е обикновеното, варено пиле с ориз. 

куче ядеСнимка: iStock

Ветеринарните лекари често препоръчват именно това блюдо за кучета с разстроен стомах, но то върши чудесна работа и за редовно хранене. Ако нямате нито пиле, нито ориз под ръка, не се притеснявайте. Със сигурност ще откриете рецепта, следвайки правилата по-горе. Сладки картофи, зелен боб или броколи, смесени с малко телешко месо или микс от зеленчуци са варианти за излизане от ситуацията. Поне до утре сутрин, когато близкият зоомагазин или супермаркет ще е отворен.

 

Вижте още:

3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

Виж още