Какво да направим, ако кучето ни ръмжи на деца

куче деца ръмжи Снимка: iStock

К учетата и децата могат да станат страхотни приятели в игрите и лудориите. От домашния любимец малчуганите могат да се научат на грижа, да получат безрезервна лоялност и да научат стойността на това да имаш истински приятел до себе си. Но невинаги е толкова лесно и чудесно, колкото звучи! Понякога децата и кучетата започват лошо, особено ако хлапето не е член на семейството ви. Някои четириноги не харесват енергията и шума, свързани с децата, а ръмженето е начинът на четириногите да съобщят това. 

куче деца ръмжиСнимка: iStock

Защо кучетата ръмжат по деца?

Макар децата и кучетата да могат да съжителстват и да дружат щастливо и безопасно заедно, за да се случи това, понякога имат нужда от нашата помощ. Реактивността на малчуганите най-често е това, което притеснява четириногите. Освен това:

  • И кучетата и децата обикновено имат високи енергийни нива и спорадично поведение.
  • Малчуганите често играят твърде грубо с кучетата.
  • Хлапетата са склонни да крещят, плачат или избухват, което може да отключи у четириногите стремеж към плячка или страхова агресия.

куче деца ръмжиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това са само някои от причините, поради които взаимодействията между кучетата и децата могат да ескалират и бързо да излязат извън контрол. Да се научите да разпознавате знаците, които ви дава косматият ви другар и които могат да доведат до реактивно поведение – това ще ви помогне да предотвратите възможни инциденти. 

Какво да направим, ако кучето ни ръмжи на някое дете?

Да чуете кучето си да ръмжи по дете – без значение дали е вашето собствено или непознато, е спиращ дъха момент. Вашата реакция обаче, е от изключителна важност, за да приключи всичко без допълнителни инциденти и напрежение. 

деца и кучеСнимка: iStock

Като начало – създайте дистанция между кучето и детето. Или като извикате домашния си любимец при себе си, или като повикате родителя на хлапето, което е обект на ръмженето. Не се изкушавайте да вдигнете и физически да преместите питомеца си, защото рискувате да ухапе самите вас.

Второ и не по-малко важно – не се карайте и не наказвайте кучето си за ръмженето. Звучи ви нелепо? В крайна сметка животното трябва да научи, че да ръмжи по деца не е приемливо, нали? Истината е, че всяко поведение при четириногите ни другари се случва с причина. Ръмженето е система за ранно предупреждение, която алармира, че нещо безпокои, тревожи или притеснява домашния ви любимец. Би трябвало да се радвате, че косматият ви другар ви дава шанс да се намесите и да овладеете ситуацията, преди нещата да ескалират. Ако кучето бъде наказано, защото ръмжи, рискувате не само да деактивирате тази система за ранно предупреждение, но и да създадете допълнителни негативни асоциации с детето.

куче деца ръмжиСнимка: iStock

И накрая – опитайте да идентифицирате тригерите. Дали детето просто е седяло в близост до кучето? Или се е опитало да го погали? Да повиши тон? Да му хвърли пръчка (хвърляйки я не по него, а върху него)? Дали домашният ви любимец си е дремвал кротко и е бил грубо прекъснат?

Ако сте наясно и разбирате какво води до ръмженето, тогава ще можете по-добре да предотвратите същата ситуация за в бъдеще.

Засилване на контрола 

Подходящият мониторинг на кучето ви около деца е най-лесният начин да гарантирате безопасността на всички. Това означава или проактивно управление на околната среда чрез използване на повод (ако сте навън), врати, клетка или друг вид прегради (ако сте у дома). Важно е да се стремите да контролирате взаимодействията или да участвате активно в тях.  

куче децаСнимка: iStock

В заключение...

  • Следете езика на тялото на кучето си

Научете се да разчитате сигналите и поведението на кучето си, с които то демонстрира възможен дискомфорт и потенциална реакция. Не всички знаци непременно показват негативно поведение. И не всички четириноги изпитват дискомфорт или реактивност от близостта на деца.  

  • Контролирайте домашния си любимец

Управлявайте всички взаимодействия на кучето ви с деца. Обърнете специално внимание на поведението на питомеца ви, наблюдавайте и неговото, и поведението на самите деца. Ако е възможно, бъдете проактивни и предотвратявайте всяко възможно поведение на хлапетата, което може да предизвика потенциална реакция от страна на животното. В крайна сметка, вие сте отговорни за поведението на вашето куче.

деца и кучеСнимка: iStock

  • Винаги наблюдавайте кучето си в близост до деца.
  • Коригирайте ръмженето на кучето си чрез пренасочване на вниманието към нещо приятно – дъвчене на любимо лакомство или игра. 
  • Винаги поставяйте безопасността на децата на първо място. И бъдете готови да реагирате в случай на нужда.
  • Потърсете професионална помощ, ако е необходимо.

Вижте още: 

Защо кучето ми ръмжи по конкретен човек

Усещат ли кучетата лошата енергия

Виж още