Усещат ли кучетата лошата енергия

куче Снимка: iStock

К учетата са интелигентни и силно интуитивни същества. Те могат безпогрешно да доловят кога сте щастливи или да усетят кога се чувствате потиснати. Вероятно ви се е случвало домашният ви любимец да се приближи, за да се сгуши или да оближе лицето ви, когато сте разстроени и плачете. И не, това не е просто съвпадение. Защото косматият ви другар може да усети отрицателната енергия, която излъчвате, пишат от Американския киноложки клуб. 

кучеСнимка: iStock

Мнозина са на мнение, че четириногите имат способността да усещат лошата енергия и у други хора. Нещо повече – да се ориентират спрямо отрицателно натоварена среда и ситуации. Не вярвате? Загледайте се в реакцията на домашния си любимец следващия път, когато срещнете нелюбезния си съсед. Лае и го ръмжи? Това вероятно е начинът на животното да покаже неприязънта си към енергията на този негативен човек!

Признаци, че кучето ви усеща лоша енергия

Кучетата общуват помежду си и със своите човешки спътници зре езика на тялото. Когато домашният ви любимец е около други четириноги или хора, той долавя енергията им, приема вибрациите и това рефлектира върху поведението му. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ако косматият ви другар сякаш от нищото, внезапно започне да се държи странно, особено ако е в нова среда или в присъствието на непознат за него човек, възможно е той да е прихванал някаква форма на лоша или негативна енергия. Има няколко общи признака, които да търсите, като те варират в зависимост от домашния ви любимец и ситуацията, в която се намира. 

Освен това не забравяйте, че отрицателната енергия привлича отрицателна енергия. Така че, ако домашният ви любимец усеща лошата енергия на даден човек, поведението му ще е провокирано именно от нея. Например, косматият ви другар може да прибягва до лай, ръмжене, виене, скачане, поставяне на опашка между задните крака. Това поведение може да е съчетано и с желание на животното да избяга от този човек или ситуация. 

кучеСнимка: iStock

От друга страна, някои кучета може да реагират на негативната енергия по покорен начин, тя може да отключи страхливо и уплашено поведение. В този случай на лице ще има признаци като: избягване на зрителен контакт, бягство, наведени уши, криене зад собственика си или опит да избягат от определена ситуация. 

Какво казва науката?

Общата теория за това защо кучетата могат да усетят лошата енергия, е свързана със способността им да долавят миризмата на форомони. Смята се, че те се променят в зависимост от чувствата, които човек изпитва в даден момент. Интересното е, че четириногите имат способността да ги усещат и да ги използват като вид навигация, за да преценят как да реагират спрямо дадена ситуация или личност.  

кучеСнимка: iStock

Учените смятат, че феромоните на страха имат различна миризма спрямо тези на щастието, например. И домашният ви любимец може да направи разликата много бързо.

Кучетата са много добри в това да разчитат езика на тялото. Учените смятат, че около 90% от комуникацията с четириногия ви другар се осъществява чрез невербални команди. Животното се е научило да разчита езика на тялото и изражението на лицето ви толкова добре, че може да разбере какво чувствате само, като ви погледне. 

Съвети за безопасност за кучета, усещащи лоша енергия

Важно е да знаете, че естественият инстинкт на кучето ще бъде да защити себе си и вас. Поради това, то вероятно ще ръмжи, лае, оголи зъби и дори – ще подходи агресивно към някого, когото усеща като заплашителен. 

кучеСнимка: iStock

За да контролирате действията на кучето си, можете да предприемете няколко неща: 

  • Изведете кучето си от средата или го отдалечете от човека, който провокира негативните емоции;
  • Разсейте го с нещо положително;
  • Запазете спокойствие и се постарайте да не излъчвате страх;

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

Имат ли кучетата шесто чувство

Виж още