Какво да правим, ако кучето ни изяде паяк

куче Снимка: iStock

Г олеми и космати. Или малки, с тънки крачета и малки телца. Такива, които скачат или по-бавни и тромави. Говорим за нашите осмокраки животински приятели паяците, които са в състояние да хвърлят в смут дори и най-смелите от нас (признаваме си!).

Защо тези сравнително малки същества карат иначе здравомислещите възрастни хора да крещят от паника или да бягат от ужас, не е загадка за никого. Особено след като знаем, че дори и да не са отровни, ухапванията от по-големите паяци оставят, най-малкото, неприятна рана. За съжаление обаче, тези факти не са известни на домашния ни любимец. И по никакъв начин не влияят на интереса му спрямо осмокраките животники. 

Знаем, че много

кучета обичат да гонят, ловят и ядат буболечки. И да, паяците също попадат в списъка на „интересните мишени“ на косматия ви другар. Ако това ви звучи досущ като вашия домашен любимец, то трябва да знаете какво да направите ако то погълне паяк, защото понякога от бързата ви реакция може да зависи благосъстоянието му. 

Dogsandcats.bg

Ключовото в тази ситуация е какъв паяк точно е изяло кучето. Ако е погълнало някой от „опасната тройка“ – черна вдовица, скитник или кафяв отшелник – незабавно потърсете ветеринарна помощ. 

Защо видът на паяка има значение?

От безобидни домашни паяци, които кротко се спотайват в ъглите на килера ви, до отровни кафяви отшелници, черни вдовици или скитници… животът може да ви срещне с много видове паяци. 

И докато ухапването от някои от тях няма да предизвика нежелани реакции, поглъщането на други може да има сериозни последици. Те най-често включват тежки алергични реакции към силната отрова (ако кучето сдъвче паяка), ухапвания по чувствителните тъкани на устата (ако животното го погълне без да дъвче), кома, гърчове и дори смърт.

„Опасната тройка“ – Черна вдовица, Скитник и Кафяв отшелник

Според учени от Университета в Кентъки, само в САЩ има около 2500 различни видове паяци. Това, ще се съгласите, е невероятно разнообразна гама от паякообразни. Добрата новина е, че повечето от тях, които се срещат и в Европа, не са опасни за кучета – нито при ухапване, нито при поглъщане. Въпреки това, има три вида, с които, повярвайте ни, не искате да се срещате – нито вие, нито домашният ви любимец. А именно: Черната вдовица, Кафявият отшелник и Паякът Скитник (Бразилски Скитащ Паяк), известен също така и с името Бананов Паяк.

Симптомите на ухапване от тези три вида паяци, включват: бърза и силно изразена парализа, затруднено дишане, безпокойство, загуба на координация, мускулни тремори и спазми. В допълнение, ако домашният ви любимец изяде някой от тези паяци, те са идентични

Изброените три вида отровни паяци се срещат основно в различни части на САЩ, за това - ако пътувате до там с домашния си любимец – бъдете нащрек. Ако имате имате дори най-малко подозрение, че са погълнати от страна на домашния ви любимец - не бива да губите нито минута, преди да потърсите спешна ветеринарна помощ. 

  • Черна вдовица

Този вид отровен паяк се среща навсякъде в САЩ, с изключение на Аляска. Сравнително малка, Черната вдовица има тяло, което най-често достига до 15 мм при женските и 9 мм при мъжките. Черни на цвят, с характерно червено оцветяване отдолу на корема – във формата на пясъчен часовник. Отровата им може да бъде смъртоносна. Ако домашният ви любимец се натъкне на Черна вдовица и бъде ухапан, това може да бъде фатално.

кучеСнимка: iStock

Отровата на Вдовицата е мощен невротоксин, който предизвиква масово освобождаване на ацетилхолин и норепинефрин в тялото на кучето, причинявайки мускулни спазми и парализа. В случай, че домашният ви любимец хване в уста и сдъвче такъв паяк, има голяма опасност той да го ухапе в устата му. За това е важно да действате бързо и незабавно да заведете животното при ветеринарен лекар, за да му се даде противоотрова. 

  • Кафяв паяк отшелник

Тези опасни кафяви паяци имат шарка във формата на цигулка на гърба на предния сегмент на тялото си. За разлика от повечето паяци, те имат само шест вместо осем очи, а краката им са дълги и дебели. Ухапванията от Кафяв отшелник са некротизиращи, което означава, че раната от ухапване ще се разяде, причинявайки смъртта на околните меки тъкани. Това създава проблеми при заздравяването на раната и увеличава риска от вторични инфекции като гангрена.

кучеСнимка: iStock

В случай на поглъщане на паяка, отровата навлиза в кръвния поток и/или вътрешните органи, унищожавайки червените кръвни клетки, причинявайки бъбречна недостатъчност, нарушаване на коагулацията и дори смърт. Независимо дали кафяв паяк отшелник ухапе кучето ви или то го изяде, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Ухапванията от Паяк скитник първоначално са безболезнени. В разстояние на няколко часа обаче, се появяват мехури, които се пукат и образуват кратери с некротичен арахнидизъм или смърт на тъканите. Ако вашето куче изяде такъв паяк, това може да причини токсикоза и, разбира се, има вероятност да го ухапе в устата или езика, преди да погълне, така че на лице са два проблема. Тези големи, кафяви отровни паяци с V-образна форма на корема с върха на V, насочен към главата, първоначално са внесени от Европа през 20-те години на миналия век и са много разпространени в северозападната част на Тихия океан. Отново - независимо дали Паяк скитник ухапе кучето ви или то го изяде, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

кучеСнимка: iStock

В заключение - необходимо е да потърсите незабавно медицинска помощ, ако подозирате, че кучето ви е изяло един от трите силно отровни паяка, които се срещат в САЩ: Черна вдовица, Кафяв отшелник или Паяк скитник.  Не само поглъщането на тези паяци ще причини токсикоза, но и ухапванията по пътя надолу представляват сериозна заплаха за здравето на вашето куче.

Всеки друг вид паяк, голям или малък, има в себе си малко количество отрова, но според ветеринарните лекари стомашната киселина на четириногите е в състояние да я разтвори и усвои без проблем. Въпреки това – следете за симптоми на алергична реакция и наблюдавайте домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Мухи, пчели или пеперуди – защо кучетата ядат буболечки

 

 

Виж още